Jyske Bank stĂĄr til gigantlussing

Jyske Bank tabte stort til kunderne, da tre sager om bankens hĂĄrdt plagede hedgefond, Jyske Invest Markedsneutral Obligationer, blev afgjort fredag.

De fem dommere i Pengeinstitutankenævnet - hvoraf to udpeges af bankerne - var klare i mælet: Kunderne skal have deres penge tilbage.

Jyske Invests oplysninger var mangelfulde, og risikoen, der førte til, at godt 800 mio. kroner forsvandt ud i det blå, var for høj. Det skriver dagbladet Børsen.

Der er ingen tvivl om, at det kan blive rigtigt, rigtigt dyrt for banken

Carsten Holdum, ForbrugerrĂĄdet

"Det her var en del af Jyske Bank standard-anbefaling til kunderne. Og der er ingen tvivl om, at det kan blive rigtigt, rigtigt dyrt for banken. Vi slår fast i ankenævnet, at produktet krævede særlig rådgivning, og kan banken ikke dokumentere det, så vinder kunden," siger cheføkonom i Forbrugerrådet Carsten Holdum til Børsen.

Vildledende markedsføring

Hedgefond

Enhedgefonder en særlig type investeringsforening, som typisk investerer med større risiko end andre fonde.

Blandt andet benytter hedgefonde sig af 'shortselling', dvs. spekulation i faldende aktier.

Desuden er man som regel bundet i længere tid til en hedgefond uden løbende mulighed for at trække pengene hjem.

Han var blandt fredagens fem dommere, og er ikke i tvivl: Ved en domstol vil en erstatningssag falde ud til kundernes fordel. Det informationsmateriale, som Jyske Invest sendte ud til en stor del af bankens kunder, var simpelthen for dĂĄrligt.

Jyske Bank har endnu ikke meddelt fondsbørsen, at et større milliontab truer, sådan som reglerne for børsnoterede selskaber kræver.

"Det har jeg slet ikke nogen kommentar til. Nu er vi ved at komme ind på en vurdering af selve sagen, og det snakker vi med retten om og ikke med pressen," siger Peter Stig Hansen, juridisk direktør i Jyske Bank til Morgenavisen Jyllands-Posten.