Business

De scorer kassen på svineinfluenza

Kasseapparatet klinger i øjeblikket hos medicinalfirmaet Glaxo SmithKline. Årsagen er, at de har leveret omkring 300 millioner vacciner mod den svineinfluenza, der i øjeblikket hærger verden.

Et af verdens største medicinalfirmaer, Glaxo SmithKline tjener i øjeblikket voldsomme summer på svineinfluenzaens hærgen. Selskabet, der har en afdeling i københavnerforstaden Brøndby, har ligeledes leveret samtlige vacciner til det danske svineinfluenza-beredskab. Helt præcist har selskabet solgt 3,1 millioner doser af vaccinen til de danske myndigheder i form af Statens Serum Institut.

Selvom vi er et stort firma, så er det en væsentlig forretning

Afdelingsdirektør i Glaxo SmithKline, Niels Bonde

Glaxo

Fakta om Glaxo SmithKline:

Et af verdens største medicinalseskaber

Har hovedkvarter i London

Har datterselskaber i 80 lande, blandt andet i Danmark

Sælger medicin mod en lang række sygdomme. Blandt andet: Hiv, astma, kræft og migræne, hepatitis, depression, hjerte-karsygdomme, høfeber, parkinsonssygdom, rygerlunger, type-2 diabetes

Og selvom hverken de danske myndigheder eller medicinalselskabet vil oplyse TV2.dk om prisen på vaccinerne, så har Ritzaus Bureau tidligere erfaret, at hver eneste af de danske vacciner koster 52 kroner eller 7 euro.

Det svarer til, at alene den danske ordre indbringer Glaxo SmithKline godt 161 millioner kroner.

Men kasseapparatet klinger endnu højere på verdensplan, fordi selskabet også har leveret til mange andre lande. I alt har Glaxo SmithKline fået ordrer på 300 millioner vacciner.

En væsentlig forretning

"300 millioner vacciner betyder noget for et firma som vores. Selvom vi er et stort firma, så er det en væsentlig forretning. Vi bruger ikke ordet glæde, men vi er stolte over at kunne bidrage. Men det er rigtig vigtigt at holde det op mod den risiko, vi har løbet. Vi kunne lige så godt have spildt en masse investeringer på det her", siger den danske afdelingsdirektør i Glaxo SmithKline, Niels Bonde.

Det er rigtig vigtigt at holde det op mod den risiko, vi har løbet

Afdelingsdirektør i Glaxo SmithKline

Det må dog formodes, at Danmark er et af de lande, der skal betale mest for vaccinerne. Prisen for medicin varierer nemlig fra land til land, alt efter, hvor rigt eller fattigt landet er. Derfor er det også svært at vurdere, hvad Glaxo SmithKline i alt tjener på ordrerne, der altså i alt udgør omkring 300 millioner vacciner.