Business

Spar tusinder af kroner på elregningen

Ved en række ændringer i dit hjem og ændringer af dine vaner kan du spare tusinder af kroner hvert eneste år. I samarbejde med Elsparefonden guider finans.tv2.dk dig her i retning af de let tjente penge.

Køle- og fryseskab

Dit køleskab og din fryser udgør cirka 18 procent af din samlede el-regning. Hvis dit køleskab eller din fryser er af ældre dato er der hurtige penge at spare, ved at skifte ud med nyere modeller med mærkningen A+ eller A++. Ved at skifte et gammelt køleskab eller en gammel fryser ud med et af de mere strømvenlige kan du spare op til 400 kroner om året per apparat, du skifter.

Computere, fladskærme og printere

Der er gode penge at spare på al forbrugerelektronik, som ofte står standby. I stedet for at det står standby, kan du spare 10 - 15 procent af elregningen, hvis du slukker helt ned for det.

En nem måde at gøre det på, er ved at samle dem i en såkaldt elspareskinne.

I selve skinnen kobler du så din computer, din printer og eventuelt din router. Når du slukker computeren slukker du også automatisk printer og router helt ned. På den måde får du slukket for alle dine apparater ved blot at slukke computeren.

Det samme kan du gøre med dit tv, hvor du både tilslutter din dvd-afspiller og eventuelt dit surround sound. Når du slukker tv'et slukker alle dele tilsluttet spareskinnen ned. Du kan spare omkring 150 kroner om året per skinne, hvis du har ovenstående tilsluttet.

Hjemmecomputeren

Hvis du skifter en gammel stationær computer ud med en ny bærbar, kan du spare omkring 500 kroner om året. Det skyldes, at batterierne i de nyere bærbare computere er meget energi-effektive. Samtidig er den store stationære computer og den store skærm tung at trække rent strømmæssigt.

Hvis du er glad for din stationære kan du starte med at skifte skærmen. Alene på skærmen kan du spare 100 kroner om året ved at skifte til en flad computerskærm.

Vaskemaskine, opvaskemaskine og tørretumbler

Du kan spare 50 procent på strømmen ved at halvere temperaturen, du vasker ved. Husk blot at købe et vaskemiddel, der er beregnet til at vaske ved lavere temperaturer.

Derudover kan du hente omkring 150 kroner ved ikke at vaske med en halvfuld maskine. Fyld maskinen op og stik ved den lejlighed et par hundrede kroner ekstra i lommen om året.

I de situationer, hvor du skal bruge en tørretumbler, er det vigtigt, at du har en vaskemaskine med en god centrifugering. På den måde undgår du, at bruge tørretumbleren alt for længe.

Endnu bedre er det dog helt at droppe tørretumbleren. Hvis du erstatter én tur i tørretumbleren hver uge med at hænge tøjet ud, kan du på den konto hente 300 kroner om året. Så kan du selv gange beløbet op, hvis du kan droppe tørretumbleren flere gange om ugen.

Der er ligeledes gode penge at spare ved kun at bruge opvaskemaskinen, når den er fyldt.

Belysning

500 kroner kan du spare på elregningen om året, hvis du skifter 7 glødepærer ud med 7 sparepærer.

Er du glemsom er der også gode penge at hente i at investere i lysstyring. Ved at installere lysstyring i dit hjem, vil lyset tænde, når du kommer ind i de forskellige lokaler, ligesom det vil slukke, når du ikke har været i lokalet i et stykke tid. Det kan du formentlig spare et par hundrede kroner på.

For husejere - skift cirkulationspumpen

Og så er der rigtig gode og lette penge at tjene, hvis man skifter cirkulationspumpen i huset ud med en ny model med energimærket A. Har du en af de gamle pumper på mere end 10 år kan du nemt spare 700 kroner om året. En ny pumpe er dermed hurtigt tjent ind igen, da den inklusive installeringen maksimalt koster 3000 kroner.

Selvom cirkulationspumpen ikke er mere end 10 år gammel kan der stadig være penge at spare ved at skifte med en helt ny. Men undersøg det eventuelt via elsparefondens hjemmeside.

Pumpen får vandet i huset til at cirkulere og det er typisk et område, folk ikke tænker over.

Spar på vandet

Og lige så meget, som du kan spare på strømmen, kan du også spare på dit vandforbrug. Ved at installere vandbesparende brusere, vandbesparende toiletter, der ikke løber og vandhaner, der ikke drypper, kan du spare store pengebeløb hvert eneste år.

Det koster at anskaffe de nye og energivenlige produkter - men i længden kan det ofte betale sig