Business

Sådan bliver du rig som pensionist

Måske er det nu, du skal sætte dig ned og få styr på pensionsopsparingen? TV2.dk leverer her rådene, der kan gøre dig til en velhavende pensionist.

Guiden er lavet på baggrund af et interview med investeringschef i Dansk Formue- og investeringspleje A/S, Johnny Madsen.

1: Start i god tid

Hvis du, når den tid kommer, vil være en velstillet pensionist, er det vigtigt at komme i gang med at spare op tidligt.

Når du starter din opsparing tidligt, sker der nemlig to vigtige ting:

For det første lærer du at spare op i stedet for at forbruge. Man kan lynhurtigt vænne sig til at have en høj levestandard nu og her, men det vil ofte gå ud over dine muligheder for at spare op til pension. Derfor er det vigtigt, at man hurtigt vænner sig selv og sin økonomi til at lægge penge til side.

For det andet er det vigtigt at komme tidligt i gang med pensionsopsparingen, fordi man på den måde får flere renters renter. Jo tidligere du kommer i gang med at spare op des mere vil din pensionsopsparing altså forrente sig selv.

2: Hvordan skal din levestandard være?

Gør op med dig selv, hvordan du ønsker, din levestandard skal være, når du går på pension og lav derefter en opsparingsplan. I dag er det almindeligt at lægge mellem 10 og 15 procent af sin indtægt til side til pension. Hvis du ønsker en ekstravagant tilværelse som pensionist, hvor du indtager hele verden med store rejser, bør du formentlig skrue op for pensionsindbetalingerne.

3: Sats ikke kun på én investeringsform

Det er en god ide at sprede sin opsparingsform. Det kan lyde underligt, at man ikke nødvendigvis bør samle hele sin opsparing til alderdommen i en traditionel pensionsopsparing.

Men der er fornuft i at sprede sin opsparing både i en regulær pensionsopsparing, men også i fast ejendom og i såkaldt frie midler (frie midler er investeringer, som ikke er bundet i en pensionsopsparing).

Når det er fornuftigt at tænke pensionen ind i sine øvrige investeringer som for eksempel fast ejendom, skyldes det, at ingen ved, hvilke skatteregler, der findes om 20 eller 40 år. Hvis du placerer hele din opsparing i en traditionel pensionsopsparing, rammer det dig hårdt, hvis politikerne om 20 eller 30 år beslutter at lægge en ekstra skat på 20 procent oveni den nuværende beskatning.

Da ingen kan spå om fremtidens skattelovgivning, er det derfor fornuftigt at sprede sin opsparing over forskellige områder - for at undgå ubehagelige skattemæssige overraskelser.

4: Undgå fristende genveje

Undgå at investere for lånte penge. Det store mantra inden for de seneste år har været, at 'sætte sine mursten i arbejde'. Folk har rask væk taget lån i deres hus for at investere pengene. En investeringsform, der populært sagt kaldes at 'geare'. Men investerer du for lånte penge på det forkerte tidspunkt, kan din opsparing blive slået tilbage til stenalderen. Drop at investere for lånte penge. Det er det lange seje træk, der tæller og som giver et godt stabilt afkast.

5: Investér!

Har du mange år til du skal på pension er det bare om at komme ud og investere i nogle aktier. Hvis du tror aktier over tid vil fortsætte med at give et bedre afkast end obligationer, så bliver man rigeligt kompenseret med gode afkast i forhold til den øgede risiko, der er ved at have aktier i forhold til for eksempel obligationer. Og skal pensionsformuen for alvor svulme over de mange år, er aktier en god mulighed - dog med større risiko end obligationer. Historisk set har aktier givet et bedre afkast end obligationer.

6: Brug (billige) investeringsforeninger

Selvom punkt 5 anbefaler at investere i aktierm, anbefaler punkt 6 at gøre det indirekte. Lad være med at satse på enkelte aktier. Køb i stedet investeringsforeningsbeviser, som investerer pengene i aktier. På den måde spreder du dine investeringer over mange aktier. Desuden kan du også sprede din risiko over mange lande ved at købe investeringsforeningsbeviser, der investerer i andre lande.

Når du køber beviser i en investeringsforening er det vigtigt at være opmærksom på omkostningerne i disse foreninger. Nogle foreninger har omkostninger på 3,5 procent af det investerede beløb og andre igen har lave omkostninger på en halv procent. Over mange år er det ekstremt afgørende for dine afkast, hvor meget investeringsforeningerne har taget sig betalt for at passe på dine penge.

En måde at undgå store omkostninger, når du investerer i investeringsforinger er ved at vælge såkaldte indeksfonde. Indeksfonde er investeringsforeninger, der investerer i aktier fra et aktieindeks som for eksempel det toneangivende danske aktieindeks OMX C20. I modsætning til mange andre investeringsforinger har disse indeksfonde ikke folk ansat til at sidde og udvælge specifikke aktier til investeringsforeningen. Indeksfondene ligger blot inde med de aktier, der er i det specifikkeindeks. Derfor er omkostningerne til ansatte i foreningen markant lavere end i foreninger, der aktivt udvælger de aktier de vil have i porteføljen.

7: Aktier fra Fjernøsten

For at få et særligt godt afkast på dine investeringer kan det være en god ide at investere en større del af pensionen i investeringsforeninger, der investerer i de lande, der populært kaldes 'emerging markets'. Emerging markets dækker blandt andet over lande fra Fjernøsten som for eksempel Kina, Indien, Taiwan og Sydkorea og også Latinamerikanske lande. Hvis du investerer i emerging markets tager du en større risiko, men mange eksperter regner med, at der i netop disse lande vil være højere vækstrater i de kommende mange år.

Hvis du har få år til du skal på pension skal du overveje en ekstra gang om du vil påtage dig større risiko. Mange anbefaler at drosle ned på aktier, når pensionsalderen nærmer sig.

Guiden er udarbejdet på baggrund af interview med investeringschef i Dansk Formue & Investeringspleje A/S, Johnny Madsen