Business

Guide: Sådan får du solgt din bolig

Her kan du få gode råd til at gøre din bolig lækker til et salg. Finans.tv2.dk giver dig, i samarbejde med ejendomsmæglerkæden Home, 10 gode råd til, hvordan du får boligen solgt.

1. Hold dig væk

Det er vigtigt, at du selv holder dig langt væk, når de potentielle boligkøbere kommer for at se din bolig. Boligkøbere bryder sig ikke om, at ejerne står og kigger dem over skulderen. Så tør de ikke være ærlige. Og nogen gange vil boligkøbere også gerne 'kigge' med fingrene ved at åbne skabslåger i køkkenet. Ikke for at snage, men simpelthen for at tjekke, at kvaliteten er i orden

2. Ryd op og ryd ud

Sørg for, at lejligheden ikke er stoppet til med møbler. Køberen skal helst kunne se muligheder i boligen. Køberen skal simpelthen have mulighed for at forestille sig, hvordan lejligheden kan indrettes, hvis han eller hun flytter ind.

Dog må boligen ikke være helt tom for møbler. Den skal se beboet ud. En bolig, hvor alle ting er taget ud, og hvor man kan se på væggen, at der tidligere har hængt billeder, ligner et dødsbo.

3. Få råd fra vennerne

Når du selv har ryddet op, er det en god ide at få nogle andre til at kigge din bolig kritisk igennem. Meget hurtigt vænner vi os nemlig selv til irriterende ting, som for eksempel at kommoden står lige ved indgangen. Selvom du selv er holdt op med at gå ind i den, vil mange boligkøbere opfatte det som et irritationsmoment, at den står der.

De ting, der er irriterende ved en bolig, har du ofte selv vænnet dig til. Men det er netop de irriterende knaster, du skal have 'høvlet af'. Og det kan dine venner og bekendte ofte hjælpe dig med.

4. Det skal være hyggeligt

Et boligsalg handler i al sin enkelhed om, at boligkøberne skal sænke skuldrene. En måde at få dem til det, er ved at vise dem en hyggelig bolig. Danskerne elsker nemlig hygge - og det gør boligkøbere også. Det handler altså om, at give de potentielle købere en fornemmelse af, at her i boligen, befinder man sig godt.

Det kan være en god ide at prøve at lave små arrangementer med hyggeting i hjørnerne. Ligeledes kan du tage friske blomster ind fra haven og stille frem. Det er både rart at se på og dufte til.

Undgå for alt i verden, at din bolig lugter dårligt. Selvom du måske selv er vant til en kat i en kattebakke, så er boligkøberne absolut ikke vant til denne lugt.

5. Synliggør de smukke ting

Sørg for at det, der forskønner din bolig bliver synligt. Hvis du har et lille legehus i haven, så sørg for, at det ikke er skjult bag en busk. Eller hvis du har frit udsyn til en sø, så sørg for, at der er frit udsyn til den sø. Selvom du selv har vænnet dig til udsigten, så skal køberne gøres opmærksom på det. Alle positive ting i boligen, skal gøres tydelige.

6. Nye vinduer

Vil du renovere boligen, så overvej grundigt, hvad du vil bruge pengene på. Selvom du sætter nyt køkken i, vil mange købere være uenige i din smag. Dermed kan pengene være spildt. Til gengæld kan det være en god ide at skifte vinduer. Vinduerne er boligens 'øjne'. Det er dem, du kigger ud ad - og ind på, når du ser boligen ude fra. Vinduerne er noget af det første, man lægger mærke til i boligen. De pynter visuelt og giver ofte en lavere varmeregning.

Overvejer du at renovere, så kan du desuden måske få tilskud fra regeringens renoveringspulje.

7. Attraktiv pris

Det handler ikke bare om at følge med prisudviklingen. Det handler om at væreforanden. i stedet for at man sætter prisen en lille smule ned og halter efter prisudviklingen, så skal man sætte prisen en anelse lavere end de andre boliger i området. Så er det nemlig din bolig, køberne først kommer og ser på. På den måde bliver din bolig referencebolig som køberne sammenligner de andre muligheder med. Hvis din bolig så er lige så fin som de andre, så er det din, der bliver solgt.

8. Alvorlige fejl skal udbedres

Sørg for, at alle alvorlige fejl er udbedret. Hvis der i tilstandsrapporten står, at vinduerne er rådne, så fokuserer de potentielle købere på vinduerne, så snart de træder ind. Ofte konkluderer de, at det vil være dyrt at udbedre de alvorlige fejl. Sørg derfor for, at få ordnet det, der i tilstandsrapporten kaldes k2- og k3-fejl.

9. Lad naboerne arbejde for dig

Har du gode naboer, så lad dem vide, at din bolig er til salg. Når der kommer købere, som er ude at se haven, kan det jo være, naboen lader et ord falde om, at det er et rigtig godt kvarter. Naboerne betragtes ofte som udenforstående, og deres ord vil vægte tungt hos en potentiel køber.

10. Brug dit netværk

Udover at du formentlig har sat din bolig til salg hos en mægler, kan du nu også bruge dine netværk. Det er gjort markant lettere med elektroniske netværk som for eksempel Facebook. På den måde kan du lade vennerne sprede budskabet om, at din bolig er til salg og at du måske lige har sat den ned i pris.

Guiden er udarbejdet i samarbejde med kommunikationschef hos Home, Niels Carstensen