Business

Guide: Sådan vinder du aktiekrigen

Mange med forstand på aktiemarkedet er enige. Aktierne er faldet så meget, at der sandsynligvis er rigtig gode handler at gøre ved at gå ind i aktiemarkedet nu. Problemet er blot, at usikkerheden på aktiemarkederne er så store, at der ikke er nogen garantier for, at kurserne ikke vil falde yderligere.

Finans.tv2.dk har talt med chefanalytiker i Danske Bank, Morten Kongshaug, der her giver gode råd til at investere.

Invester løbende:

Det er umuligt at vide, om aktiemarkedet har nået bunden. Derfor er det vigtigt at investere løbende og ikke kaste hele sin formue ind på aktiemarkedet på en gang.

"Man skal stille og roligt investere mindre beløb i en periode på måske 12 måneder. Det er nemlig meget vanskeligt at se, hvornår bunden er nået, selvom vi forventer at se bunden her i 2009. Derfor er der kun én ting at gøre, nemlig at købe lidt hele tiden", siger Morten Kongshaug.

Vær tålmodig

Vil du investere på aktiemarkedet handler det derfor om at have tid til at vente på sin gevinst. På kort sigt er det nemlig rigtig usikkert, om markedet skal op eller ned. Også selvom de fleste analytikere i øjeblikket peger på, at aktierne skal op.

"Hvis man investerer langsigtet, så kan man, efter vores vurdering gøre rigtig gode investeringer nu. Der er i disse tider mange rigtig billige kvalitetsselskaber at vælge imellem", siger chefanalytiker i Danske Bank, Morten Kongshaug til finans.tv2.dk

Han peger på, at det er umuligt at vide, om vi har set bunden endnu.

"Men køb af aktier forventes, at være en god investering i løbet af 2 til 3 år", siger han.

Problemet: Ingen ammunition

Et af problemerne for mange private investorer er, at de har fået investeret alt for tidligt under finanskrisen. Såvel mange af de professionelle som de private investorer troede, at der var tale om, at aktiemarkederne skulle falde 20 procent, så mange købte allerede, da markedet var nede med 20 procent. Men nu er markederne faldet omkring 50 procent.

"Mange har allerede investeret deres penge. Det betyder, at de nu har mindre 'ammunition' til at købe aktier for, siger Morten Kongshaug.

Køb danske aktier

På grund af den store usikkerhed på valutamarkederne kan det være en god ide at kigge på danske aktier.

"Man skal nok have en overvægt i hjemmemarkedet og der er rigelige muligheder for at investere i danske aktier," siger Morten Kongshaug.

Spred dine investeringer:

De virksomheder, der ikke kan klare den økonomisk stressede verdensøkonomi vil gå ned, mener chefanalytikeren. Derfor er det særlig vigtigt at sprede sin risiko på mindst 10 til 15 aktier.

"Man skal endvidere sprede sin risiko mellem defensive aktier og cykliske aktier, siger Morten Kongshaug.