Business

Cepos: Det koster at stå udenfor euroen

Renten er steget mere i Danmark end i andre lande - primært på grund af uroen om den danske krone.

Og det koster job og velstand herhjemme af betydeligt omfang, viser ny analyse fra tænketanken Cepos.

Renten i Danmark er steget uforholdsmæssigt meget i forhold til de toneangivende renter rundt om i Europa - og det vil koste arbejdspladser.

Regningen for at stå uden for eurosamarbejdet er vokset betydeligt på det seneste.

Det kan koste Danmark omkring 10.000 arbejdspladser, et tab af velstand på tæt ved ti milliarder kroner årligt og et forbrug, der er lavere end ellers. Det skriver Berlingske Tidende.

I hvert fald hvis man skal tro nye beregninger, som den liberale tænketank CEPOS har udarbejdet på den samfundsøkonomiske model Adam.

Regningen udskrives, fordi nationalbankdirektør Nils Bernstein i nogen tid har øget den danske rente ganske betydeligt, så den nu ligger 1,25 procent højere end i de 15 eurolande.

Før den aktuelle finanskrise brød ud, og der opstod pres mod den danske krone, var dette rentespænd i lange perioder nede på 0,25 procentpoint.

Men i og med at renten i Danmark nu skal holdes pænt højere end i andre lande, så presses vores velstand ned.

Virksomhederne begynder at investere mindre end ellers, ligesom forbruget udvikler sig langsommere.

"Et forsigtigt bud er, at det danske forbehold over for euroen koster 0,5 procent af vores bruttonationalprodukt som følge af både lavere privat forbrug og lavere investeringslyst i virksomhederne. Det svarer til over 10.000 arbejdspladser, siger specialkonsulent hos CEPOS, Anders Borup Christensen.