Business

Kvinder vil ikke være chefer

Selv om kvinder har bedre uddannelser end nogensinde før, er det stadig de færreste, der satser på en karriere som chef. Det viser tal fra Jobindex.dk.

Tallene viser, at kvinder i langt ringere grad end mænd er parate til at søge et lederjob. Dermed er den typiske jobansøger med lederambitioner stadig en mand, skriver politiken.dk.

Mænd udgør nemlig hele 78 procent af dem, der drømmer om et lederjob, mens kvinderne udgør 22 procent.

"Tallene viser, at der er et stort stykke arbejde at gøre. Vi har aldrig haft så veluddannede kvinder, som vi har lige nu. Derfor handler det for virksomhederne også om at se på, hvilke kvinder man på sigt kan udvikle til at påtage sig en lederrolle", siger Bolette Christensen, underdirektør i Dansk Industri til politiken.dk.

Og det skyldes altså til dels, at langt færre kvinder end mænd søger lederstillinger. Ser man specifikt på toplederstillinger, er skævheden i kønsfordelingen endnu mere markant.

Her tegner kvinderne sig for blot 12 procent, mens mændene udgør de øvrige 88 procent, viser tallene fra jobindex.dk.Uddannelse ændrer ikke billedet.

Og billedet er det samme, hvis man kun ser på jobsøgere, der har lange uddannelser.Blandt de jobsøgere på Jobindex.dk, der har en femårig videregående uddannelse eller derover, er andelen af kvinder med lederambitioner på 23 procent og 77 procent for mænd.

Yngre kvinder længere fremme

Yngre kvinder er en anelse mere tilbøjelige end gennemsnittet til at stige på karrierevognen, viser tallene fra Jobindex.dk.Blandt de 20-29-årige med lange videregående uddannelser er kvindeandelen med lederambitioner således 31 procent, mens den for de 30-39-årige kvinder er 26 procent.Lektor Mette Verner fra Handelshøjskolen i Århus er ikke overrasket:

"Det overrasker mig ikke, at yngre kvinder hellere vil være ledere end dem, der er en tand ældre. Vi får typisk børn, når vi er i trediverne, og mange, som ikke har et chefjob i forvejen, har svært ved samtidig at overskue at skulle søge et lederjob", siger Mette Verner, der forsker i køn og arbejdsmarked

Tallene viser, at kvinder i langt ringere grad end mænd er parate til at søge et lederjob. Dermed er den typiske jobansøger med lederambitioner stadig en mand, skriver politiken.dk.

Mænd udgør nemlig hele 78 procent af dem, der drømmer om et lederjob, mens kvinderne udgør 22 procent.

"Tallene viser, at der er et stort stykke arbejde at gøre. Vi har aldrig haft så veluddannede kvinder, som vi har lige nu. Derfor handler det for virksomhederne også om at se på, hvilke kvinder man på sigt kan udvikle til at påtage sig en lederrolle", siger Bolette Christensen, underdirektør i Dansk Industri.

Og det skyldes altså til dels, at langt færre kvinder end mænd søger lederstillinger. Ser man specifikt på toplederstillinger, er skævheden i kønsfordelingen endnu mere markant. Her tegner kvinderne sig for blot 12 procent, mens mændene udgør de øvrige 88 procent, viser tallene fra jobindex.dk.

Uddannelse ændrer ikke billedet

Og billedet er det samme, hvis man kun ser på jobsøgere, der har lange uddannelser.

Blandt de jobsøgere på Jobindex.dk, der har en femårig videregående uddannelse eller derover, er andelen af kvinder med lederambitioner på 23 procent og 77 procent for mænd.

Yngre kvinder længere fremme Yngre kvinder er en anelse mere tilbøjelige end gennemsnittet til at stige på karrierevognen, viser tallene fra Jobindex.dk.

Blandt de 20-29-årige med lange videregående uddannelser er kvindeandelen med lederambitioner således 31 procent, mens den for de 30-39-årige kvinder er 26 procent.

Lektor Mette Verner fra Handelshøjskolen i Århus er ikke overrasket:

"Det overrasker mig ikke, at yngre kvinder hellere vil være ledere end dem, der er en tand ældre. Vi får typisk børn, når vi er i trediverne, og mange, som ikke har et chefjob i forvejen, har svært ved samtidig at overskue at skulle søge et lederjob", siger Mette Verner, der forsker i køn og arbejdsmarked