Business

Danskernes pensioner bløder

Nedturen på aktiemarkederne rammer danskernes pensionsopsparinger med fuld styrke, skriver dagbladet Børsen. I værste tilfælde har opsparere med aggressive pensionsprodukter foreløbig fået barberet en femtedel af deres afkast i år. Men til trods for, at mandag bød på den værste dag nogensinde på det danske aktiemarked, og at nedturen fortsatte i går, opfordrer eksperter pensionsopsparerne til at tage den med ro.

"Næsten alle opsparere med et markedsrenteprodukt vil opleve, at pensionen skrumper i år. De negative afkast ligger for de mest aggressive produkter med minus på op over 20 procent", siger Rikke Frandsen, afdelingschef for Liv og Pension i Kirstein Finansrådgivning til Børsen.

Pensionsselskaberne har i de senere år haft nemt ved at sælge deres markedsrenteprodukter - hvor afkastet afhænger af udviklingen på finansmarkederne. Mange kunder har valgt markedsrenteprodukterne, som i flere tilfælde har resulteret i tocifrede afkast i perioden 2003-2006. Nu ser billedet betydeligt mere sort ud. Alligevel lyder eksperternes råd fra alle sider, at man skal holde sig i ro.

"Hvis man har et højrisikoprodukt, har man højst sandsynlig lang tid til pension. Så selvom der er et stort tab nu, er der lang tid til at indhente det igen, siger Rikke Frandsen.

Det er stort set kun de få opsparere, som har placeret hele pensionen i obligationer, der i år kan se frem til et lille positivt afkast.

Skandia Pension opfordrer kunder med markedsrenteprodukter til at tjekke, om de har den ønskede risikoprofil - altså tager en passende risiko i forhold til, hvor længe der er til pension, skriver Børsen.