Business

Arbejder du også i ferien?

De har computeren med ud i haven eller tjekker emails på mobilen på stranden. Mange danskere kan slet ikke slippe arbejdet i ferien, viser en ny undersøgelse foretaget af Ugebrevet A4.

Flere end fire ud af ti lønmodtagere tjekker arbejdsrelaterede mails, læser rapporter eller står til rådighed for arbejdet via mobiltelefonen i ferien, viser undersøgelsen, der får flere eksperter i stress til at advare mod udviklingen. De opfordrer folk til at hive stikket helt ud og flytte koncentrationen til familien i ferietiden.

- Det er uhyggelige tal, når så mange danskere bruger tid på at arbejde i deres ferie. Vi har behov for at komme væk fra vores arbejde engang imellem. Både af hensyn til os selv, vores familier og ikke mindst af hensyn til vores arbejde. Det er vigtigt at have en balance i livet, hvor arbejdet gerne må fylde, men ikke må fylde for meget, siger stressekspert Bjarne Toftegård, der er forfatter til flere bøger om emnet.

Dårlige undskyldninger

Han hører ofte folk bortforklare, at de går på internettet og mobilen i deres ferie med, at det jo kun er en halv eller en hel time dagligt og ikke forstyrrer ferieidyllen.

- Det er en dårlig undskyldning, for bruger du bare en time dagligt på mails og mobil, kører det rundt i hovedet og fjerner det mentale fokus fra familien og nærværet. I hverdagen er vi online, men i ferierne bør vi hive stikket ud og være offline. Det sociale liv kan fortsætte, men der bør ikke være forpligtelser i relation til arbejdet, fordi det belaster hjernen, konstaterer Bjarne Toftegård overfor Ugebrevet A4.

Han påpeger, at det langt fra altid er arbejdsgiverne, der kræver, at de ansatte tjekker e-mails. Ifølge Bjarne Toftegård er vi en nation af arbejdsnarkomaner, hvor arbejdet fylder så meget i bevidstheden, at vores arbejdsmoral også kammer over.

- Det er ofte ikke arbejdsgiverne, men os selv, der forlanger, at vi arbejder i ferien, fordi vi er blevet afhængige af arbejdet, og pludselig er det svært at undvære. Men det er grundlæggende usundt at være afhængig. Ferien er en periode, hvor vi skal genoplade batterierne og en mulighed for at få ryddet op i hjernen og dermed også komme kreative tilbage på arbejde, siger han.