Business

Forbrugere vildledes af energimærke

Et energisparemærke er ingen garanti for, at det nye køleskab er venligt stemt overfor miljø og elregning. Stikprøvekontroller afslører, at flere mærkede produkter slet ikke er så energirigtige, som producenterne lover.

En stikprøvekontrol foretaget af Teknologisk Institut viser, at otte ud af 20 køle-/fryseprodukter mærket A+ eller A++ ikke lever op til EU's krav om energieffektivitet. Tre store eneforhandlere tilbyder nu forbrugerne at bytte eller lade handlen gå tilbage.

Hos Elsparefonden, der har fået Teknologisk Institut til at teste skabenes elforbrug, mener man, der er tale om mere eller mindre bevidst vildledning af forbrugerne;

- Vi tager dette meget alvorligt og har meddelt producenterne, at de ikke længere må bruge Elsparefondens Elsparemærke. Og vi opfordrer detailhandlen til at lægge pres på producenter og importører for at sikre korrekt energimærkning af deres produkter, siger projektleder Mads Lindevall Kristensen.

Elsparefondens Elsparemærke kan kun benyttes af produkter, der overholder EU's krav til A+ eller A++, derfor har fonden taget konsekvensen af testen og slettet de pågældende køle- og fryseskabe fra sin såkaldte hvidevareliste.

Forhandlerne vil kompensere

Tre af de dumpede produkter sælges af eneforhandlerne, Skousen, Elgiganten og Harald Nyborg. Det handler om produkterne Wasco FB-100H hos Harald Nyborg A/S, Scandomestic SB-105 hos Skousen Husholdningsmaskiner A/S og LG GC154GQW hos Elgiganten A/S.

De tre detailhandelskæder undskylder over for forbrugerne og har i sinde at kompensere kunderne på forskellig vis;

Skousen har valgt at sende et brev til de kunder, der har købt kummefryseren Scandomestic SB105. I brevet får kunden tilbudt enten at hæve købet og få pengene tilbage eller finde et andet produkt.

Elgiganten meddeler, at de vil bytte fryseskabet LG GC154GQW eller give kunden pengene igen.

Harald Nyborg opfordrer alle, der har købt Wasco kummefryser model FB100H, best. nr. 1239, efter den 15. august 2007 til at henvende sig til salgsstedet for at få konstateret, om produktet er forsynet med korrekt kompressor. Hvis det ikke er tilfældet, vil kunden kunne vælge at hæve handlen eller få kompensation på 500 kroner.

Elsparefonden lover nu at føre skærpet tilsyn med, at producenterne rent faktisk overholder kravene til energimærkerne- blandt andet kan forbrugerne roligt regne med flere stikprøvekontroller i løbet af 2008,lover den.