Business

Københavnsk bedst for karrieren?

De fleste børn bliver opdraget til at tale rigsdansk - også selvom mor og far er jyder eller fynboer og hjembyen er lagt fra København. De fleste mener nemlig, at københavnsk er bedre for karrieren.

Godaw og mojn skal måske nok overleve en rum tid endnu, men lange samtaler på dialekt er efterhånden uddøde, konkluderer flere sprogforskere.

Ifølge en forsker skal årsagen findes i danskernes opfattelse af, hvilken lyd, der gør sig godt i jobsammenhænge - og hvilke lyde, der ikke gør.

- Når vi blindtester folks holdninger, kommer det klart frem, at alle uden undtagelse opfatter rigsdansk - og det vil sige københavnsk - som mest positivt på alle parametre, forklarer Tore Kristiansen, der er lektor ved for Afdelingen for Dialektforskning på KU, til Kristeligt Dagblad.

Han borer i øvrigt en fed pæl igennem antagelsen om, at danskerne opfatter jysk som mere troværdigt og fynsk som mere charmerende end rigsdansk.

Nok har danskerne et nostalgisk forhold til dialekter - de mener de er vigtige og hyggelige - men når det kommer til at vurderer dialekterne i praksis, så dumper de.

Nyere forskning viser, at mellem 10 og 20 procent af den danske befolkning kan tale dialekt i dag - heraf kan de fleste også tale rigsdansk.