Business

Realkredit med 30 års afdragsfrihed

Fri for afdrag i 30 år. Nykredit og Totalkredit vil nu tilbyde boligejere at skyde afdragene så langt ud i fremtiden som en generation.

Introduktionen af de nye lån vil ske løbende frem til 1. kvartal næste år. Muligheden gælder såvel lån med variabel rente med og uden renteloft og fastforrentede lån.

Og det er den nye lovgivning, der giver realkreditinstitutterne mulighed for at tilbyde private kunder lån med afdragsfrihed ud over de hidtidige 10 år.

- Vi ser ikke det her som den store revolution. Jeg ser ikke nogen forskel på om man har 10 års afdragsfrihed eller 30 år. Det er mere et spørgsmål om praktik, siger Peter Engberg Jensen, koncernchef i Nykredit til TV 2/Finans.

Han fortæller i øvrigt, at han tvivler på, at de fastforrentede lån med 30 års afdragsfrihed bliver genstand for stor efterspørgsel.

Og han ser ikke problemer i at tilbyde boligejerne, at de kan skubbe deres afdragsforpligtelser langt ud i fremtiden - måske med fare for, at de køber en bolig, de reelt ikke har råd til;

- Men generelt kan man jo sige, at hvis man har afdragsfrie lån, så skal man jo kigge på sin økonomi i en helhed, siger koncernchefen.

Den lange periode med afdragsfrihed gælder kun lån, der ikke overstiger 70 procent af det belåntes værdi.

Så meget koster det i månedlig ydelse at vælge...

10 års afdragsfrihed:

Rentetilpasningslån: 2.863 kr.

Fastforrentet 6 % lån: 3.651 kr.

30 års afdragsfrihed:

Rentetilpasningslån: 2.863 kr.

Fastforrentet 6 % lån: 3.680 kr.

(kilde: Nykredit. Satserne bygger på det nuværende renteniveu)

Fremtidssikrede pantebreve

Endnu må realkreditinstitutionerne ikke tilbyde 30-årig afdragsfrihed, men allerede nu forberedes pantebrevene på rentetilpasningslån og lån med korte rentelofter. Så kan boligejerne senere forlænge afdragsfriheden ud over 10 år - uden at det koster nye lånegebyrer.

Samtidig med de nye afdragstider påbegynder de to institutter også udstedelsen af de såkaldte SDO'er - særligt dækkede obligationer. Det kommer til at ske i et nyoprettet kapitalcenter i løbet årets sidste kvartal.