Business

Danskerne kender ikke deres "ÅOP"

Deres hvad?... Hvis du heller ikke ved, hvad "ÅOP" er for en størrelse, så er du ikke alene. En ny undersøgelse, som Forbrugerstyrelsen har gennemført blandt 300 danskere med forbrugslån, viser nemlig, at danskerne ikke ved hvad ÅOP er - de ved med andre ord ikke, hvad de betaler for at låne penge til forbrug.

Undersøgelsen viser, at 44 procent af forbrugerne ikke kender de samlede årlige udgifter til deres lån - den såkaldte ÅOP. Samtidig ved 29 procent af forbrugerne slet ikke, hvad ÅOP er for noget.

Det betyder, at omkring 70 procent af de danske forbrugere ikke aner, hvad de betaler for deres lån. Det svarer godt og til, at det kun er hver fjerde forbruger, der kan svare på, hvad de samlet betaler for de penge, der har lånt.

Forbrugerstyrelsen anbefaler ÅOP

Den kendsgerning, at forbrugerne ikke kender ÅOP, skaber bekymring hos Forbrugerstyrelsen. ÅOP er nemlig den kategori, som styrelsen anbefaler, man bruger til at sammenligne priser på lån, når man skal undersøge lånemarkedet og sikre sig et lån til den bedste pris.

Fordelen ved ÅOP som mål er, at ÅOP gør vidt forskellige lån sammenlignelige. ÅOP inddrager nemlig alle omkostninger til lån - dvs. både renter, gebyrer og andre omkostninger. Det betyder, at lån med forskellige rentesatser og forskellige omkostninger umiddelbart kan sammenlignes via ÅOP.

ÅOP kan for eksempel afsløre, at et givent lån med en lav rente og høje omkostninger samlet set meget vel kan være dyrere end et lån med en højere rente og lave omkostninger. Det kan ellers være svært at gennemskue, hvis man blot sammenligner rentesatserne på de to lån.

Hvad er ÅOP?

ÅOP defineres ifølge kreditaftaleloven som "den omkostningssats, der på årsbasis giver samme nutidsværdi af de samlede nuværende eller fremtidige forpligtelser (lånebeløb, tilbagebetaling og kreditomkostninger), der følger af aftalen mellem kreditgiveren og forbrugeren".

Det betyder fortalt med hverdagssprog, at ÅOP er den procentsats, der viser, hvor meget forbrugerne årligt, samlet skal betale for at låne et beløb. ÅOP omfatter derfor både renten, og diverse gebyrer og omkostninger, der er ved lånet.

Kæmpe forskel i omkostningerne

Forbrugerstyrelsens undersøgelse viser, at der er kæmpestor forskel på, hvad et lån koster. Som forbruger kan man derfor virkelig spare nogle penge ved at sammenligne ÅOP%u2019er på forskellige lånetilbud.

For eksempel kan ÅOP variere fra 5,1 procent til 59,7 procent på et lån på bare 5.000 kroner. Omregnet til kroner og øre svarer det til, at det kan koste mellem 265 og 2.855 kroner at låne de 5.000 kroner.

Forbrugerministeren efterlyser gennemsigtighed

Danskernes uvidenhed om lånepriserne et tilsyneladende et problem på trods af, at det er lovpligtigt for låneudbyderne at skilte med en hel række prisoplysninger - herunder ÅOP, der altså afspejler de samlede årlige omkostninger i procent.

Forbrugerminister Lars Barfoed vil nu sætte gang i en række tiltag for at styrke forbrugernes engagement i låntagning.

Det første ministeren vil gøre er at undersøge om de erhvervsdrivende opfylder deres oplysningspligt.

Ministeren mener desuden, at forbrugerne selv har et ansvar for at undersøge lånemarkedet, men forudsætningen for, at forbrugerne kan påtage sig deres ansvar er, at de erhvervsdrivende skilter med priserne, lyder det fra ministeren.

- Jeg vil dels styrke indsatsen overfor de erhvervsdrivende, sådan at vi sikrer, at alle erhvervsdrivende giver forbrugerne de oplysninger, som de skal have - det er jo en forudsætning. Derudover skal vi have mere forbrugerinformation blandt andet på nettet om, hvad det er for nogle krav, forbrugerne har overfor de erhvervsdrivende i forhold til at få information, og hvad det egentlig er for nogle priser, der er gældende på markedet, siger Lars Barfoed til TV 2/Finans.

Ministeren er dermed på linje med Forbrugerstyrelsen, der også efterlyser, at forbrugerne engagerer sig mere i deres låntagning og undersøger markedet, ligesom de efterlyser adgang til overskuelige og sammenlignelige oplysninger om låneudbydere, lånetyper og priser.

Bliv klogere

Via linket til højre kan du læse mere om Forbrugerstyrelsens undersøgelse. Desuden kan du i tekstens tabel 3.1 se en række priseksempler og beregninger af omkostningerne for forskellige lånetyper.