Business

Kulturministeriet: Musikkunder kan ikke straffes

Kulturministeriet mener ikke, at danske forbrugere kan straffes for at hente musik fra hjemmesider, hvor der er tvivl om rettighederne. Den melding kommer ministeriet med efter, at TV 2/Finans onsdag aften kunne fortælle om den omstridte russiske hjemmeside Allofmp3.

Syv kroner for en ny dansk CD. Klart ulovligt, siger AntiPiratGruppen og pladebranchen. Den er god nok, lyder det fra russerne bag den omstridte musikhjemmeside Allofmp3. Nu er kulturministeriet imidlertid kommet på banen med en tolkning, hvoraf det fremgår, at når der er tvivl i den type af sager, kan forbrugerne ikke straffes for at benytte tjenesten.

Kulturministeriet vil ikke kommentere den konkrete sag, men advokat i ministeriet, Peter Schønning, siger til TV 2/Finans:

- En forbruger har ingen undersøgelsespligt, så når det ikke er blevet slået endeligt fast, om en hjemmeside er ulovlig eller ej, kan forbrugeren ikke straffes og så må man altså godt downloade musik på siden.

Ingen aftale med Allofmp3

TV 2/Finans kunne i går fortælle, hvordan man for en billig penge kan downloade al den musik hjertet kan begære fra Allofmp3. Det gælder blandt andre populære danske navne som Laid Back, Junior Senior og Safri Duo. Problemet er bare - musikerne har aldrig fået en krone for det.

- Når musikken bliver solgt på Allofmp3, så får de danske musikere ingen penge for det. Vi har nemlig ingen aftale med Allofmp3. Vi har heller ingen aftale med et selskab, der arbejder sammen med Allofmp3, siger pressechef i KODA, Stine Nissen.

AntiPiratGruppen er ikke i tvivl

Hele den internationale pladebranche har blandt andet gennem brancheforeningen IFPI i mere end et år forsøgt at stoppe Allofmp3, men forgæves. Heller ikke de russiske myndighederne har villet gribe ind.

På trods af kulturministeriets udmelding mener AntiPiratGruppen ikke, at der en den mindste tvivl om, at der er tale om en ulovlig hjemmeside. Organisationens svar på, hvordan forbrugerne kan vide sig sikre på, om det er lovligt eller ulovligt at bruge Allofmp3, lyder som følger:

- Fordi de sidder og ser det her program, lød det fra Johan Shlüter, advokat i AntiPiratGruppen, i TV 2/Finans onsdag aften.

Schlüter kan altså ikke følge kulturministeriets argumentation.

- Jeg er helt uenig med kulturministeriet, siger Johan Schlüter og fortsætter; Det kan da godt være, at der er nogle, der ikke ser det her og handler i god tro, men så kan man jo spørge, om man kan være i god tro, når man betaler stort set ingenting for noget, der normalt koster meget mere, siger Johan Schlüter.

Kulturministeriet: Så anlæg en sag

Hos kulturministeriet lyder svaret til AntiPiratGruppen, sådan her:

- Jamen, hvis sagen er så klar, så kan de jo anlægge en sag og således få en dom for, at der er tale om en ulovlig hjemmeside, siger Peter Schønning fra kulturministeriet.

AntiPiratGruppen vil nu gå til teleselskaberne herhjemme for at bede dem om at lukke for adgangen til Allofmp3.