Tre dages helvede i Mumbai

Gennem tre nætter lykkedes det for en lille gruppe unge, veltrænede, islamiske militante at forvandle Indiens finansielle centrum i Mumbai til en krigszone, hvor de dræbte hundredvis af tilfældige mennesker og jagtede udenlandske gidsler. Ifølge de indiske myndigheder havde de planer om at dræbe mindst 5000 mennesker.

Indiske sikkerhedskilder siger, at gruppen af angribere bestod af over en halv snes mænd, som kom til Mumbai fra havet i to små fartøjer onsdag aften. De var blevet sat af tæt ved kysten af et større skib. Ifølge indiske medier kom terroristerne sejlende fra Karachi i Pakistan.

Indiske medier og landets efterretningstjenester siger, at andre militante mĂĄske allerede var gĂĄet i stilling og var klar med vĂĄbenlagre og ammunition pĂĄ forskellige stillinger i byen - blandt andet pĂĄ de to luksushoteller, som blev angrebet.

Ifølge indiske politi er ni terrorister dræbt og en arresteret. Det er uvist, om der reelt var flere terrorrister om aktionen, og om de er levende eller døde. Ifølge en rapport om afhøringen af den tilfangetagne terrorist bestod gruppen primært af pakistanere.

Mindst 195 døde
Da terroranslagene omsider blev afsluttet var mindst 195 mennesker blevet dræbt og over 300 andre blevet såret.

Et af de første angreb var rettet mod jernbanestationen Chhatrapati Shivaji, hvor mindst to mænd begyndte at skyde tilfældige mennesker ned i den store ventesal med automatiske våben. De dræbte op mod 50 mennesker. Optagelser fra stationens sikkerhedskameraer viser, at de begik deres handling med et roligt og fattet udtryk i deres ansigter.

Det lykkedes angriberne at slippe væk, da indiske sikkerhedsstyrker rykkede frem mod stationen, og de gik derefter til angreb på et velgørenhedshospital for kvinder og børn, Cama Hospitalet, hvor de skød mod alt og alle.

Leder af anti-terror-enhed skudt
Da politiet reagerede og fik hjælp af Mumbais anti-terror enhed ATS blev lederen af denne skudt og dræbt sammen med to andre ledende politifolk.

En anden gruppe slog til på Cafe Leopold, der er en af Mumbais mest kendte restauranter og et populært tilholdssted for turister fra både ind-og udland.

"De tog deres våben op af deres tasker, kastede tre granater og begyndte at skyde på alt, hvad der bevægede sig med automatiske våben," siger en fransk turist, den 24-årige Johana.

En anden gruppe brugte en kapret politibil og kørte rundt i gaderne og skød mod tilfældige fodgængere, før de kørte hen mod deres hovedmål: de to luksushoteller, som er symbolet på Mumbais rigdom og stærke multikulturelle præg.

Luksushoteller var terrormĂĄl
Luksushotellerne Taj Mahal og Trident Oberoir blev angrebet næsten samtidig med et jødisk center og et gæstehus for israelske turister.

Gæster og personale på Taj Mahal hørte først de militante skyde og kaste granater ved hotellets swimmingpool. Da de var kommet ind i bygningen begyndte de at holde gidsler op.

"De var meget unge, næsten drenge, iført cowboybukser og T-shirts," siger en britisk hotelgæst om angriberne.

"De sagde, at de ville have fat på alle med britiske og amerikanske pas. De militante gik derefter op mod hotellets øvre etager og skød på vejen mod alle, som de så. Det var virkelig skrækkeligt," siger den 28-årige Brooke Satchwell, en australsk skuespiller, som gemte sig i et skab.

"Der var folk, som blev skudt ned i korridoren. Der lå en af de dræbte uden for badeværelset.

Terrorist ringede til tv
Under angrebene ringede en terrorist til indisk tv - angiveligt fra rum 1856 i hotel Trident Oberoi. Han påstod at repræsentere en hidtil ukendt gruppe kaldet Deccan Mujahedin og krævede, at Indien frigav alle fængslede hellige, islamisk krigere. Han sagde, at gruppen bestod af indiske muslimer.

De unge mænd, der skød mod alle de mødte i begge hoteller, havde skudvekslinger med sikkerhedssoldater, som kæmpede for at reagere på gidselsituationen flere steder, mens det centrale Mumbai mindede om en krigszone.

Kommandosoldater fra hæren blev sat ind i hotellerne, hvor de tog kampen op mod de militante fra værelse til værelse.

Indiske tv-stationer viste hen over mange timer optagelser fra de mange forskellige steder, hvor der var eksplosioner, brande eller skud, eller hvor traumatiserede hotelgæster var undsluppet angriberne.

Indien truer nabolande
Premierminister Manmohan Singh sagde i en tale til en chokeret nation, at der ville blive reageret hårdt på angrebet, og han rettede en advarsel til nabolande, som huser militante - en klar hentydning til ærkerivalen Pakistan.

Der var i de efterfølgende timer adskillige gange rapporter om, at alle bevæbnede mænd var nedkæmpet, men de blev alle dementeret af nye skudvekslinger og indsættelsen af nye specialenheder i hotelbygningerne.

Tidligt fredag var der fokus på de ejendomme, hvor det jødiske center har hjemme. Maskerede kommandosoldater blev firet ned på taget fra en helikopter. De dræbte to af de militante, men blot for at finde fem dræbte israelske gidsler, deriblandt en rabbiner og dennes kone, som var bosiddende i USA. Parrets søn, der var to år, blev reddet af sin barnepige.

I mens kampene mod de militante fortsatte optrappede Indien anklager mod Pakistan og landets udenrigsminister, Pranab Mukherjee," sagde direkte, at "foreløbige informationer viser, at nogle elementer i Pakistan står bag".

Gidsler reddet, men 24 døde på Oberoi
Hotellet Trident Oberoi blev befriet fra de sidste militante sent fredag. Et stort antal gidsler blev reddet. Der blev fundet 24 lig.

Men i Taj Mahal hotellet fortsatte skudkampe natten igennem med høje eksplosioner. Kort efter daggry dræbte kommandosoldater de tre sidste militante, hvormed det blodige terroranslag var ovre.

Blandt de 195 dræbte er 22 udlændinge, deriblandt israelerne, fem amerikanere, to franske statsborgere, to australiere, to canadiere, en tysker, en japaner, en britisk cypriot, en italiener, en thailænder og en fra Singapore. Blandt de dræbte er omkring 15 sikkerhedsfolk.

I følge Times of India have gruppen GPS-udstyr med indtastede flugtruter. Alt tyder på at terroristerne havde planer om at forlade Mumbai igen allerede torsdag.

Kilder: Ritzau, AP, Times of India m.fl.