Pakistansk vrede mod Danmark

Så ske-te det, eks-per-ter-ne har fryg-tet: En dansk am-bas-sa-de blev bom-be-mål. Læs bag-grunden og se bil-led-erne her

Dét, som flere eksperter har frygtet siden den første Muhammed-krise i 2006, er nu en realitet i Pakistan: En bombe er sprængt ved den danske ambassade i et stille villa- og ambassadekvarter i centrum af Islamabad.

Af Natali Braagaard

Massedemonstrationer, afbrænding af det danske flag, boykot af danske varer, udstedelse af fatwaer og en dusør på en million dollars og en bil for at dræbe de danske Muhammed-tegnere.

Især i Pakistan, der er verdens næststørste muslimske nation, har vreden over både offentliggørelsen af Jyllands-Postens 12 Muhammed-tegninger i september 2005 og genoptrykningen af den mest omstridte af tegningerne - Muhammed med bomben i turbanen - i februar i år, udløst kraftige protester mod Danmark.

Ekspert: Risiko for bombeangreb var stor
Eksperter har længe frygtet, at især genoptrykningen af Muhammed-tegningen i de danske aviser i februar i år, ville forårsage mål mod danske interesser i udlandet - eller i Danmark.

Og i dag blev frygten til virkelighed: En bombe blev bragt til sprængning tæt på den danske ambassade i et stille villa- og ambassadekvarter i centrum af Islamabad.

"Det, der udløser, at Danmark bliver et mål i Pakistan er langt hen ad vejen Muhammed-tegningerne. Pakistan var et af de lande, hvor demonstrationerne var allermest voldsomme, og det er i Pakistan, der er blevet udløst selvmordsbomber. Så risikoen for, at en bombe mod danske mål ville ske i Pakistan var stor," siger Lars Erslev Andersen, der seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

Efter den første Muhammed-krise gik Danmark fra at være et lille land i Norden til i Pakistan at blive regnet for foregangsland for Vestens aggressioner mod islam - og efter genoptrykningen: Landet, der gentagne gange har fornærmet profeten Muhammed.

"Død over Danmark"
Mens diskussioner om ytringsfriheden rasede i Danmark efter offentliggørelsen af de 12 Muhammed-tegninger den 30. september 2005, rasede pakistanerne mod det, der i den muslimske verden bliver betegnet som blasfemi mod deres profet: Imamer langede i fredagsbønnerne ud efter Danmark, og alene rygter om, at en kristen havde "vanhelliget" en koran, fik demonstranter til at brænde tre kirker og tre skoler ned til grunden.

Massedemonstrationer i hele landet udviklede sig til afbrænding af det danske flag og hærværk mod danske og vestlige interesser. Og efter udenrigsministeriet modtog konkrete trusler om menneskejagt på danskere fra ekstremistiske grupper i en række lande, bliver den danske ambassade i Islamabad lukket til ordene "død over Danmark" fra de tusindvis af demonstranter foran den danske repræsentation.

Samtidig udlover formanden for guldsmedene i byen Peshawar, hvor demonstrationerne har været særligt voldsomme, en dusør på en million dollars (cirka 4,5 millioner kroner) og en bil for tegnernes liv.

Fra vrede til afsky
Den 12. februar anholdt Politiets Efterretningstjeneste fem personer for at planlægge at myrde tegneren Kurt Westergaard, der har tegnet den mest omstridte af de 12 tegninger: Profeten Muhammed med en bombe i turbanen.

Dagen efter genoptrykker flere danske aviser tegningen, og protesterne i den muslimske verden - især i Pakistan - starter forfra med massedemonstrationer, boykot af danske varer, trusler og afbrænding af danske flag, ligesom et billede af statsminister Anders Fogh Rasmussen får pakistanernes vrede at føle.

Ifølge den saudi-arabiske kommentator Hussein Shobokshi er stemningen ved denne Muhammed-konflikt anderledes:

"I første tegningesag følte muslimer vrede mod danskerne. Nu føler de afsky.

FrarĂĄder alle rejser til Pakistan
De kraftige reaktioner i Pakistan har i flere omgange fĂĄet udenrigsministeriet under begge kriser til at opskrive trusselsniveauet for danskere, der opholder sig i landet.

Efter angrebet på den danske ambassade i Islamabad fraråder ministeriet nu alle rejser til landet, og danskere, der allerede befinder sig i Pakistan, rådes til at udvise den største agtpågivenhed:

"Genoptrykningen af Muhammed-tegningerne har ført til fornyet negativ opmærksomhed om Danmark i en række lande. Der er tegn på, at der som følge af sagen for øjeblikket er et skærpet fokus på Danmark også blandt ledende militante ekstremister i udlandet, og at sådanne kredse har et ønske om at gennemføre terrorhandlinger mod Danmark samt mod danskere og danske interesser i udlandet. Det gælder især danske interesser i områder, hvor al-Qaida-relaterede grupper er aktive."

"Trusler mod ambassaden"
Også sikkerheden på ambassaden er siden den første Muhammed-krise løbende blevet opgraderet og blandt andet blevet udstyret med pigtråd.

PĂĄ samme mĂĄde blev vejen op til den danske ambassade efter genoptrykningen i februar lukket af, fordi ambassaden havde modtaget konkrete trusler.

Men i dag lykkedes det altså alligevel endnu ukendte gerningsmænd at bringe en bombe til sprængning.