Når far begår incest

16x9

Hvordan kan mænd finde på at forgribe sig på egne børn og familiemedlemmer? Læs nogle af svarene her

Af: Helle Harbo Sørensen

"Far idømt to års fængsel for incest". "Enkemand dømt for sex med datter".

Vi støder konstant på historier om mænd, der forgriber sig på deres egne børn eller yngre familiemedlemmer, og ofte spørger vi os selv og hinanden, hvordan nogen kan finde på at forgribe sig på deres egne børn.

Svaret på det spørgsmål er komplekst, men der er en række ting, som ofte går igen i krænkernes fortid, fortæller Ellids Kristensen, der er overlæge på Sexologisk Klinik på Rigshospitalet, hvor de blandt andet arbejder med mænd, som har begået incest.

"Mange af dem har gennem deres barndom haft problemer i skolen af enten faglig eller social karakter, hvor de har oplevet at føle sig udenfor og har haft svært ved at føle sig som en ligeværdig del af fællesskabet," siger hun.

Har problemer med kontakten til voksne
Det er problemer, som de tager med sig til deres voksne liv, hvor de har svært ved at knytte nære venskaber, og hvor de ofte ikke føler, at de slår til. Det kan være i forhold til deres kone, venner eller arbejde.

Hos langt de fleste mænd, som begår incest, er der ikke tale om, at de er pædofile. Modsat pædofile, som ofte er 100 procent indstillede på at have sex med børn, er det nemlig ofte en nødløsning, når mænd begår incest. Og mange af dem har det dårligt med det, de gør, siger Ellids Kristensen.

"De vil egentligt helst have en voksen seksualitet sammen med et andet voksent menneske. Men de har det svært med intimkontakt til en voksen kvinde eller mand, og derfor er det nemmere med et barn, der kan manipuleres og ikke siger fra," forklarer hun.

Mange har selv oplevet incest
Mere end hver fjerde mand, som begår incest, er også selv vokset op i et miljø, hvor der har været incest. Det behøver ikke at være manden selv, som har været udsat for overgreb. Det kan også for eksempel være en søster.

"Det at vokse op i det miljø giver en fornemmelse af, at det er normalt, selv om det er holdt i det skjulte. Det er det samme, man ser i familier, hvor der er vold." siger overlægen.

Mændene kan hjælpes ud af problemerne
Men der er ikke noget, der tyder på, at mænd, som begår incest har en mental brist. For selv om der blandt krænkerne er lidt flere karakterafvigere end blandt andre mænd, så er der også ofte tale om mænd, som ingen havde troet kunne finde på at begå sådan en forbrydelse. Og derfor er det, ifølge Ellids Kristensen, også vigtigt at holde fast i, at der for langt de fleste krænkere er hjælp at hente.

"De fleste skammer sig, og de har svært ved at håndtere den side dem selv, så de mistrives også. Men de fleste kan sagtens hjælpes," siger hun og henviser til Sexologisk Kliniks anonyme rådgivningslinje for voksne med seksuel interesse i børn.

På linjen kan få rådgivning af en behandler fra sexologisk klinik hver tirsdag fra 16-18 og hver torsdag fra 10-12, telefonnummeret er 65 909 909.