Muslimer boykotter danske varer

16x9

Forbrugere i flere lande i Mellemøsten boykotter nu i stor stil danske varer på grund af den opblussede Muhammed-debat. Det oplyser Udenrigsministeriet til DR Nyheder. Muslimerne var ellers begyndt at handle dansk igen ovenpå Muhammedkrisen for to år siden. Men da flere danske aviser i februar valgte at genoptrykke nogle af tegningerne, så blussede konflikten op.

"For fødevarer er der en markant nedgang i salget. Det gælder for Saudi-Arabien, Yemen, Kuwait, Egypten og Jordan," siger Svend Roed, chef for Handelspol. afd. i Dansk Eksportråd.

Der kan endnu ikke sættes tal på
Eksportrådet kan ikke sætte tal på, hvor stor nedgangen er. Der er ikke kun boykot af ost og smør - det rammer også medicin på apoteket, hvor forbrugerne kan købe lignende produkter fra andre lande.

Ifølge indberetningerne til Eksportrådet er der tale om en boykot, som helt overvejende er styret af forbrugerne selv, og ikke efter pres fra regeringer eller religiøse ledere. Og derfor kan der blive tale om et langvarigt nej tak til produkter "made in Denmark".

"Der er nogle af forhandlere, der siger, at det denne gang bliver vanskeligere at få de danske varer hurtigt op på hylderne igen," siger Svend Roed Nielsen til DR Nyheder.