S: Skattefrihed til svage grupper

Socialdemokraterne vil give de mest marginaliserede grupper på arbejds­markedet ret til at arbejde uden at skulle betale skat. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Som led i en plan for at bekæmpe ulig­heden vil partiet åbne for, at godt 10.000 mennesker, der har været lang­tidsledige i minimum otte år, skal have mulighed for at arbejde uden at blive modregnet i kontanthjælpen og uden at betale skat. Socialordfører Mette Frederiksen (S) påpeger, at der findes en gruppe på arbejdsmarkedet, hvor gængse instrumenter ikke virker.

"Man må ikke opgive nogen. Der er behov for en ny socialpolitik, der kærer sig om mennesker. Vi skal have indrulleret manden fra bænken i et fællesskab," siger Mette Frederiksen.

Hun medgiver, at Socialdemokratiet med forslaget lægger op til et "voldsomt brud" med almindelige principper:

"Når vi tør gøre det, er det, fordi vi helt grundlæggende finder det forkert, at der er en restgruppe, som man ikke kan gøre noget for."

Forslaget går mere konkret ud på at tilbyde job med f.eks. at sætte stjålne cykler i stand og vedligeholde offentlige legepladser. Partiet forestiller sig en timebetaling på cirka 30 kr. og lægger op til, at de berørte skal kunne arbejde tre-fire timer om dagen.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) ser den socialdemokratiske melding som en regulær indrømmelse.

"Det er utroligt, at Mette Frederiksen nu forlader endnu en socialdemokratisk bastion og erkender, at økonomiske incitamenter spiller en rolle," siger Claus Hjort Frederiksen.

Han afviser dog ideen, fordi han tror, at forslaget vil virke provokerende for masser af lavtlønnede grupper.

"Det vil være en hån mod dem, at der var nogle, der kunne tjene mere ved at være på offentlig forsørgelse og kunne få løn uden modregning. Det vil være stærkt problematisk," siger Claus Hjort Frederiksen.