Målings-gennemsnit: NA bestemmer

16x9

Gennemsnit af meningsmålinger viser, at Ny Alliance bestemmer

Ny Alliance placerer regerings-magten, men regeringen og Dansk Folkeparti er kun ét mandat fra flertallet i gennemsnittet af de allerseneste meningsmålinger.

Af Niels Th. Dahl

Det er stadig Naser Khader, der afgør hvem der skal være statsminister efter valget - men på valgkampens første dag nærmer regeringen og Dansk Folkeparti sig igen et flertal i Folketinget, som reelt har været væk, siden Ny Alliance meldte sig i maj.

Et helt nyt gennemsnit af de seneste meningsmålinger, som professor Søren Risbjerg Thomsen har udarbejdet for Altinget.dk, viser, at VKO tilsammen nu kan mønstre 87 mandater.

Det er en fremgang på ét mandat i forhold til Altingets seneste gennemsnit for godt to uger siden.

"Oppositionen har en del at indhente, hvis den skal gøre sig håb om regeringsmagten. Selv hvis Ny Alliance skulle vælge at slutte sig til oppositionen, er flertallet usikkert. Omvendt står VKO sammen med NA til et komfortabelt flertal," siger Søren Risbjerg Thomsen.

Ny Alliance snuppede flertallet

Regeringen og Dansk Folkeparti fik ved både valget i 2001 og valget i 2005 tilsammen et komfortabelt flertal på 94 mandater. Flertallet var med kun ganske få undtagelser intakt i professor Risbjergs snit af meningsmålingerne indtil maj i år, hvor Naser Khader dannede Ny Alliance.

Siden da har de tre partier kun rundet 88 mandater i en enkelt måling.

Det er De Konservative, der sikrer VKO-fremgangen. Partiet går et mandat frem i forhold til sidste måned fra 15 til 16 mandater, mens De Radikale mister et mandat og går tilbage til 12.

Både Socialdemokraterne og Venstre går tilbage i forhold til valget i 2005. Socialdemokraterne får 45 mandater, men det er stadig Venstre, der er det største parti med i alt 47.

Dansk Folkeparti holder valgresultatet fra 2005 på 24 mandater, mens SF går syv mandater fremt til 18 og Ny Alliance vinder ni.

Enhedslisten holder skindet på næsen og kommer i Folketinget med fire mandater, mens Kristendemokraterne er meget langt fra repræsentation på tinge.