Hitlers globus sælges på auktion

En soldat vil nu sælge Hitlers globus, som han fandt for 60 år siden

En amerikansk soldat, John Barsamian, fandt en globus i vraget af Adolf Hitlers fæstning i de Bayerske alper få dage efter 2. Verdenskrigs slutning. Nu vil han sælge den på en auktion, sammen med de papirer, som gjorde, at han kunne få den med tilbage til USA. Blandt andet et certifikat, hvor der står "1 globus, Tyskland, Hitler's Eagle Nest".

"Jeg gik jo ikke derind med en idé om, at jeg ville finde den. Men det gjorde jeg, brugte mit hoved - og tog den," siger Barsamian til nyhedsbureauet AP.

I mere end 60 år har John Barsamian gemt krigs-trofæet i sit hjem i Oakland, USA. Han fortalte kun de tætteste venner historien om den.

Det er først efter at have overlevet kræft og begravet konen Violet i 2004, at John Barsamian nu endelig er klar til at lade sig skille fra globussen.

Han sælger den desuden nu, mens han stadig selv er i live, så han personligt kan fortælle historien bag den og dele oplevelserne i krigen, fortæller sønnen Barry til AP.

Det forventes, at globussen vil indbringe godt 20.000 dollar - cirka 105.000 kroner - når den sættes på auktion den 13. november i San Francisco.

Andre objekter, der skal sælges på denne auktion er blandt andet sjældne dokumenter underskrevet af Hitler samt en kasse med cigarer, der tilhørte Hermann Goering, en leder i Nazist-Partiet.