Kongelige bryllupper: Dronning Margrethe og prins Henrik

16x9

Bryllupsfestlighederne varede godt to uger, da dronning Margrethe og prins Henrik blev gift i 1967. Det kan være et fingerpeg om, hvordan programmet ved kronprins Frederik og Mary Donaldsons bryllup bliver.

Af Gitte Didriksen

De mødtes i London i 1965, mens prinsesse Margrethe gik på London School of Economics. Mødet gjorde dog ikke noget dybere indtryk. Det gjorde det imidlertid året efter i april, hvor de var til bryllup i Skotland hos fælles bekendte.

Nyheden om forlovelsen slap ud en måneds tid før planlagt, i september 1966. Derfor måtte grev Henri haste til København, hvor den danske tronfølger kastede sig om halsen på ham i Kastrup lufthavn. Derefter gik turen til Fredensborg med prinsesse Margrethe bag rattet. Den officielle forlovelsesdag blev den 5. oktober 1966, hvor Kongen i statsrådet gav sin tilladelse til brylluppet.

Sommerbryllup
Otte måneder senere, den 10. juni 1967, blev den danske tronfølger, prinsesse Margrethe af Danmark, viet til sin franske diplomat, grev Henri de Monpezat, i Holmens Kirke i København. Biskop Erik Jensen forestod vielsen.

Efter brylluppet kørte de nygifte i åben karet tilbage til Amalienborg, hvor de fra balkonen lod sig hylde af flere tusinde gratulanter. Kongen takkede for hyldesten, og 42 kanonskud bekræftede vielsen.

Fredensborg Slot
Selve festen skulle holdes på Fredensborg Slot i Nordsjælland.

I dagens anledning var der rejst en stor bryllupspavillon bag slottet, så der blev plads til alle 400 gæster. Sammen med flere millioner fjernsynsseere overværede de bl.a. prins Henriks tale, der sluttede: "Jeg ved, det er en ære, Dannebrog at bære".

Bryllupsrejsen
Klokken blev næsten to før brudeparret forlod Fredensborg, for de ville have ballet med. I Helsingør gik parret om bord på kongeskibet Dannebrog. Bryllupsrejsen var begyndt.

I tre dage sejlede de nygifte rundt i de danske farvande. Dannebrog lagde sig i skjul bag Hven, og parret blev bragt til lufthavnen med en motorbåd. Som hr. Adam og fru Eva Mørk fløj de til London og derefter til Tyrkiet. Det lykkedes dem at få mange dage uden pressen i hælene, først hen imod slutningen af rejsen blev de nygifte opdaget af pressen i Istanbul.

Fejret i to uger
Festlighederne varede i godt to uger frem til selve bryllupsdagen den 10. juni. Der var bl.a. adskillige middage på Fredensborg Slot, middagsselskab på Christiansborg Slot, festforestilling i Det Kongelige Teater og bal på den franske ambassade.