Dansk politi hjalp Scotland Yard

16x9

Dansk politi har assisteret Scotland Yard i efterforskningen af sagen om Madeleine McCann, der forsvandt i Praia da Luz i Portugal 3. maj 2007.

Det bekræfter leder af afdelingen for personfarlig kriminalitet ved Københavns Politi, Jens Møller, overfor tv2.dk.

- Vi fik en forespørgsel, og den har vi reageret på, siger Jens Møller til tv2.dk.

Lå med to søskende
Madeleine McCann var tre år gammel, da hun ifølge forældrene blev taget fra en ferielejlighed, hvor hun sov ved siden af sine 18 måneder gamle tvillingesøskende. Forældrene spiste deres aftensmad på en tapasrestaurant 50 meter væk - da moren så til børnene, var Maddie væk.

Portugals politi lagde sagen ned i 2008, men efter at Scotland Yard siden foråret 2011 har endevendt næsten 40.000 sagsakter og dokumenter, besluttede det britiske politi i juli 2013 sig for at genåbne sagen under kodenavnet Operation Grange.

En efterforskning, der har ført til, at de britiske aviser mandag har et billede af en formodet mistænkt på forsiden. En mand, der skal være set af flere vidner i Praia da Luz - en mand, Scotland Yard nu gør alt for at finde.

Ni danske telefoner i spil
Ifølge den danske efterforskningsleder handlede briternes forespørgsel dog ikke om den specifikke mand med brunt hår, der nu er efterlyst - det danske politi har i stedet hjulpet briterne med at undersøge oplysninger om ni danske mobiltelefoner, der befandt sig i området, da Madeleine McCann forsvandt.

- Det gjorde vi - men umiddelbart fandt vi ikke noget, der var af interesse for sagen, siger Jens Møller til tv2.dk.

Og Danmark er da heller ikke det eneste land, der har hjulpet Scotland Yard. I alt er politiet i 31 lande blevet bedt om at undersøge et eller flere telefonnumre - en efterforskning, der ifølge Scotland Yard førte til 41 potentielt interessante personer for efterforskningen - ingen af dem danske.

Ny appel og tidslinje
Mandag aften klokken 20 står Madeleine McCanns forældre for første gang frem side om side med politiet. Det sker i BBC-programmet Crimewatch, der bliver vist klokken 22 dansk tid.

Ud over billederne af den efterlyste mand vil BBC i programmet Crimewatch vise en næsten 25 minutter lang rekonstruktion af de begivenheder, der fandt sted op til 3. maj 2007, hvor Madeleine McCann forsvandt.