Pandas død hemmeligstemplet

16x9

De kinesiske myndigheder holdt kæmpepandas tragiske død hemmelig i tre måneder

Efter i tre måneder at have hemmeligholdt dødsfaldet af Xiang Xiang, den første kæmpepanda født i fangenskab, der var blevet sat ud i naturen, gik kinesiske videnskabsmænd i går til bekendelse.

Kæmpepandaen blev fundet død i et sneklædt bjergområde d. 19. februar, men først i går - mere end tre måneder senere - blev pandaen officielt erklæret død i en lille notits udsendt af den kinesiske stats officielle nyhedsbureau med en ærbødighed, der normalt kun tilkommer landets ledere. Det skriver Jyllands-Posten.

Overordentlig grundig efterforskning
Nyhedsbureauet Xinhua sagde, at forsinkelsen på mere end et kvartal skyldtes, at en fuldstændig efterforskning af dødsårsagen først skulle afsluttes.

Den overordentligt grundige efterforskning - langt grundigere ordensmagtens efterforskninger af almindelige kineseres forsvinden - konkluderede, at den fem år gamle hanpanda var død efter at være faldet ned fra et træ.

Eksperterne beklagede dødsfaldet og sagde, at Xiang Xiang aldrig var blevet accepteret af andre vildtlevende pandaer.

Pandaer er overordentligt følsomme dyr, og har svært ved at yngle i fangenskab, men den karakteristisk sort-hvide panda har undgået udryddelse på grund af et omfattende beskyttelsesarbejde i Kina i de seneste 40 år. Der findes omkring 1600 pandaer i verden og kun et fåtal findes i zoologiske haver uden for Kina.