Russisk atomaffald kan eksplodere

16x9

Affald fra gamle russiske atomubåde udgør en alvorlig trussel mod Norge og muligvis hele Nordeuropa. Lagrene kan eksplodere når som helst, viser en rapport fra Rosatom, den russiske regerings øverste atommyndighed, ifølge den norske avis Aftenposten.

Norge har brugt store millionbeløb på atomoprydning i det nordvestlige Rus­land. Men for nylig antydede udenrigs­minister Jonas Gahr Støre, at Norges indsats muligvis skal udfases, og at Rusland selv skal tage ansvaret. Det vurderes at en oprydning i Andrejeva-bugten vil koste ni mia. norske kroner.

Selv om Rusland tidligere har været mistænkt for at overdrive for at få flere penge til oprydning, advarer norske miljøfolk mod lagrene.

"I bedste fald vil en lille begrænset eksplosion i kun et af lagerrørene føre til en radioaktiv forurening i en omkreds af fem kilometer, i værste fald fører en sådan enkelteksplosion til, at hele tankanlægget eksplode­rer. Vi har ikke beregninger for, hvad det vil føre til," siger Aleksandr Nikitin fra den norske miljøorganisation Bellona.

Hidtil har lagrene af russisk atombrændsel ved den nordlige Andrejeva-bugt, som ligger blot 50 kilometer fra grænsen mellem Norge og Rusland, været omtalt som en potentiel akut fare for Norge.

Men nu siger lederen af Bellonas Ruslands-afdeling, atomfysiker Nils Bøhmer, at en ulykke kan ramme hele det nordlige Europa.