Svindelskandale rammer Gentofte

Forvaltningen i Gentofte Kommune opdagede intet, da en byggeleder svindlede for millioner

Med en international arrestordre i hænderne leder brasiliansk politi lige nu efter en 47-årig tidligere byggeleder fra Gentofte Kommune. Han er mistænkt for svindel for 5,8 millioner kroner.

På sit job i Gentofte Kommune godkendte han i årevis falske fakturaer for anlægsopgaver - hovedsagelig fra et havefirma drevet af hans fætter, som havde adresse i en boligblok på Nørrebro i København.

Men administrationen i Gentofte Kommune opdagede ikke svindlen.

Gang på gang blev regningerne bare underskrevet og betalt på trods af, at der ingen kontrakter forelå med havefirmaet og intet arbejde blev udført.

Lang række svigt
Svindlen blev først opdaget, da byggelederen forlod sit job i 2011, og siden har Nordsjællands Politi efterforsket sagen.

Sagens akter, som TV 2 | NYHEDERNE har haft adgang til, afslører en lang række svigt i den kommunale administration i Gentofte Kommune.

Det var muligt for byggelederen at bedrage kommunen på trods af, at der ingen kontrakter var med fætterens havefirma. Faktisk var fætterens havefirma opløst og havde dermed intet aktivt cvr-nummer, da svindlen var på sit højeste.

Der findes i kommunen heller ingen korrespondance med firmaet. Ikke engang en enkelt e-mail.

Intet arbejde blev udført
Det mest afgørende er dog, at der intet arbejde blev udført.

På trods af alt dette blev alle fakturaer blot underskrevet af den budgetansvarlige i kommunen, og millionerne blev udbetalt.

Det får nu flere medlemmer af kommunalbestyrelsen, herunder viceborgmester Eyvind Vesselbo (V), til at rette en hård kritik mod deres egen forvaltning.

- Det er chokerende og uacceptabelt. Jeg kan slet ikke forstå, det kan lade sig gøre i en kommune som Gentofte. Det er helt ufatteligt, at man har en administration der på sådan en lemfældig måde administrerer skatteborgernes penge, siger Eyvind Vesselbo til TV 2.

Kritik af kommunen
Han mener, at borgmester Hans Toft (K) også har et ansvar for skandalen.

- Den øverste ansvarlige for den administrative ledelse er borgmesteren. Det er klart, at borgmesteren ikke har været uvidende om, at systemet har været på denne måde. Derfor burde han have grebet ind for længe siden og stoppet det her, siger Eyvind Vesselbo.

Også Mogens Vad (V), der sidder i kommunalbestyrelsen i Gentofte Kommune, kritiserer kommunen.

-Hvis det her er sandt, så mener jeg, at forvaltningen har svigtet. Det er dybt trist. Sådan en sag skal op i kommunalbestyrelsen, og vi skal have svar på, hvordan det overhoved kan lade sig gøre, siger Mogens Vad.

Der er nu udstedt en international arrestordre på den tidligere byggeleder fra Gentofte Kommune, der mistænkes for svindlen. For han har forladt Danmark og er rejst til Brasilien, hvor han nu driver en bar.

Nordsjællands Politi er færdig med deres efterforskning af sagen, men ønsker ikke at udtale sig for øjeblikket. Administrationen i Gentofte Kommune og den konservative borgmester Hans Toft har heller ikke ønsket at udtale sig til TV 2 | NYHEDERNE.