Familie til tvangsvaccineret i oprør: Hvad sagde vi!

16x9

Den lille Alessia, der som ganske spæd blev tvangsvaccineret mod smitsom leverbetændelse, er stadig hundesyg og risikerer oveni at skulle have yderligere tre vaccinationer.

Det fortæller pigens morfar, Ole Brødholt, til tv2.dk.

- Hun har så ondt, græder og får dårlig mave, hver gang hun har fået sin medicin. Det er så hjerteskærende at se det lille væsen få det værre uden at kunne gøre noget, siger han.

Ifølge familien kan den to måneder gamle pige ikke tåle den medicin, som lægerne har ordineret. Og det hele startede, da Alessia kort efter fødslen mod familiens vilje blev vaccineret mod Hepatitis B, fordi hendes mor, Vinita Brødholt, er smittet med sygdommen.

Lægerne fejlvurderede smitterisiko
Men nu viser nye blodprøver fra Alessias mor, at hendes risiko for at smitte sit barn er meget mindre, end lægerne i starten vurderede:

- Det er så hamrende grotesk. Jeg er rasende, og nu viser blodprøverne, at hun slet ikke skulle være vaccineret. Jeg kan ikke forstå, at lægerne kan se sig selv i øjnene, siger Ole Brødholt.

Ment helt så enkelt er sagen ikke, fortæller Susan Cowan, der er afdelingslæge på infektionsepidemiologisk afdeling hos Statens Serums Institut.

Hun har ikke været involveret i vaccinationen af Alessia, men har fulgt sagen nøje og hjulpet familien med at få taget nye blodprøver.

- Man kan ikke sætte bestemte værdier på, men man siger, at hvis den kvalitative dna er under 2000, så er der en lav smitterisiko, altså under 10 procent. Prøverne viser, at Vinitas tal er 700, så smitterisikoen er formentlig væsentlig under de 10 procent, siger Susan Cowan til tv2.dk.

Ingen grund til tvangsvaccination
Egentlig skal Alessia vaccineres yderligere tre gange, men familien har klaget over den afgørelse til Ankenævnet, der skal tage stilling til sagen i næste uge.

Ifølge Susan Cowan er de nye resultater fra blodprøverne en vigtig brik i sagen, og hun mener ikke, at endnu en tvangsvaccination kan retfærdiggøres:

- En samlet vurdering skal bygge på en blanding af, hvad risikoen er, og hvad moderen ønsker. I denne situation er det min holdning, at der ikke er belæg for at tvinge dem til yderligere vaccinering. Men der er belæg for at informere dem yderligere, siger Susan Cowan.

Hun mener nemlig ikke, at familien er blevet ordentlig informeret om vaccinationen og forløbet omkring den, og det har gjort dem meget skeptiske overfor behandlingsforløbet på Herlev Sygehus.

- Jeg vil til enhver tid anbefale vaccination, fordi der altid vil være en risiko for, at moderen smitter sit barn - også selvom hendes værdier er så lave, som de er, siger hun.

Tvivl om de sidste tre stik
Alessias morfar, Ole Brødholt, og resten af familien havde håbet, at det var for sent at vaccinere Alessia igen. Ankenævnet skulle egentlig først tage stilling til sagen d. 23. september.

Men nu har kommunen rykket datoen frem til d. 12, hvor en dommer altsĂĄ skal beslutte, om pigen skal have de sidste tre stik i vaccinationspakken:

- Men nu har vi de her prøveresultater, og hvis de selv syntes, de havde en ordentlig undskyldning for at tvangsvaccinere, så er den da fuldstændig væk nu. Tilbage står vi og tænker: Hvad sagde vi!, siger Ole Brødholt.