Tre roere torpederet af jetski

16x9

Sommer og sol er for mange lig med en hyggelig tur på eller i vandet.

Men for tre kvindelige roere fra Danske Studenters Roklub (DSR) ved København kunne en rotur onsdag i sidste uge være endt helt galt

Omkring 150 meter fra kysten ud for Hellerup Strand blev kvinderne og deres robåd torpederet af en jetski i meget høj fart.

- Jetskien drøner direkte mod robåden, sejler henover den og rammer til sidst bådens spids, fortæller Laurits Rauer Nielsen, der er formand for DSR, til tv2.dk.

De tre roere fik hurtigt hjælp til at komme ind på land med den ødelagte båd. Både af føreren af jetskien, samt en træner fra DSR, der var i nærheden i en motorbåd

- Der er heldigvis ingen af roerne, der bliver ramt eller kommer til skade. Men da vi efterfølgende kan se, hvor store skader båden har fået, er der ingen tvivl om, hvor galt det kunne være gået, siger formanden for klubben, der med sine omkring 1000 medlemmer er en af landets største roklubber.

Stort problem efter ny lov
Episoden er nu meldt til politiet.

Men Laurits Rauer Nielsen tror ikke, det hjælper på det stadigt stigende problem, som roere og strandgæster ved de danske kyster oplever.

- Det er et problem, som vokser sig større og større. Og jeg ved fra andre klubber i hele landet, at problemet er det samme der. Særligt efter 2011, hvor en ny lov gjorde jetskiene lovlige i alle farvande.

- Problemet er, at jetskiene ikke overholder, at de skal holde sig 300 meter fra kysten, siger han videre.

Enkeltpersoner skaber problemer
Ved kysterne omkring Aarhus er problemet det samme, fortæller Hother Hennings, der er formand for Aarhus Roklub.

- Vi har heldigvis ikke oplevet en lignende farlig situation som den i København. Men vi oplever også, at jetskiene i meget høj fart sejler alt for tæt på land. Og det skaber altså utryghed, siger han til tv2.dk.

Hother Hennings fortæller, at problemet jævnligt er oppe at vende blandt sejlsportsklubberne, som holder til i Aarhus Lystbådehavn.

- Vi er også i god dialog med jetski-klubberne. Men problemet er enkeltpersonerne, der bare ræser derud af siger han.

Giv jetskiene lukkede bassiner
Stefan Emanuel Nielsen sejler selv jetski og er tidligere formand for Københavns Jetski Klub. En klub, der lukkede for to år siden, da jetski-sejlerne mistede deres lukkede område, hvor de - som Stefan formulerer det - "kunne trykke gassen i bund uden at genere andre".

- Da vi havde klubben, så var vi jo der, siger han til tv2.dk.

- Nu må vi sejle overalt. Men problemet er, at vi skal sejle 300 meter ud fra kysten, og der er forholdene langt de fleste dage ikke til, at man kan sætte op. Derfor trækker mange længere ind mod land. Her er vandet roligere, forklarer han.

Stefan Emanuel Nielsen tror, at de mange problemer med jetski kan afhjælpes ved, at man giver dem lukkede området.

- Så tror jeg faktisk, de vil forsvinde helt fra kysterne.

Ifølge reglerne fra Søfartsstyrelsen kræver det et speedbådskørekort, før man må sejle jetski.

Har du også oplevet at blive påsejlet af jetski tæt på kysten, så skriv til os her: