Vold på institution: Kommunen gjorde intet

En institution hvor luften er fuld af vold og trusler mellem børn og ansatte. Hvor pædagoger bliver sparket i hovedet, får sat gafler mod halsen og trues med at blive "stukket ned".

Sådan siger flere der har haft deres daglige gang i institutionen Strandhuset i Brøndby. Men selvom kommunen allerede i februar blev advaret om, at noget var helt galt i institutionen og muligvis skete omsorgssvigt, er der intet sket.

Mor: Så dårligt fik min datter det
Bettina Landin, hvis ni-årige datter Anna var indskrevet på institutionen for børn med ADHD- og autismesygdomme, fortæller, hvordan datteren kun fik det dårligere af det kaos, der hersker på institutionen:

- Hun har truet med at skære i sig selv med glasskår, siger Bettina Landin til TV 2 og tilføjer:

- Hun har truet med, at hun ville begå selvmord.

En tidligere lærer på Strandhuset bekræfter tilstandene på institutionen over for TV 2.

- Mange af de her aggressive voldsepisoder børnene imellem eller over for personalet kunne have været forhindret, hvis der havde været mere fast personale, en strammere struktur og mere forudsigelighed i hverdagen, siger Line Nellemann Petersen til TV 2.

Kommunen blev advaret i februar
Ifølge kritikerne er der simpelthen ikke nok eller i hvert fald ikke det rigtige personale til at tage sig af de 20 børn med autismediagnoser.

Men allerede den 7. februar i 2013 indberettede en læge institutionen til kommunen, fordi hun havde mistanke om, at der foregik et omsorgssvigt af børnene. Det erfarer TV 2.

Det fik dog ikke kommunen til at gribe ind over for institutionen eller indføre skærpet tilsyn. Et enkelt afklarende telefonopkald blev det dog ifølge kommunen til.

Men i marts skriver Arbejdstilsynet en kritisk rapport om Strandhuset, der bekræfter mistankerne. Den konkluderer, at "vold og trusler om vold er en del af hverdagen."

Trusler og masser af vold
I rapporten fremgår det, at eleverne "går målrettet efter knive", som enkelte gange også er blevet brugt til "vold".

"En medarbejder fik 'en på hovedet', så han måtte tage hjem".

"En medarbejder blev sparket i ansigtet gentagne gange."

"En medarbejder blev truet af en elev med en gaffel mod halsen gentagne gange."

Ifølge rapporten gik der ikke en uge uden tårer blandt de ansatte.

Kommunen afviser omsorgssvigt
TV 2's oplysninger ryster Jette Myglegaard, der er formand for ADHD-foreningen:

- Det her vidner jo om et helt system, der har svigtet i forhold til den her gruppe. Det synes jeg er rystende. Det synes jeg ikke, vi kan være bekendt, siger hun til TV 2.

Det har ikke været muligt at spørge institutionsledelsen om situationen. De henviser til kommunen.

Da TV 2 konfronterer Brøndby Kommune, afviser fagchef for Dagtilbud og Skole, Jack Christensen, at der er et generelt problem på institutionen.

- Set ud fra en helhedsbetragtning er der børn, der har haft glæde af at være der, siger Jack Christensen, der fortæller han først hørte om problemerne på stedet i februar måned.

Se hele hans svar i klippet over artiklen.

Ifølge skolechefen drejer det sig om fem af de 20 børn, der skaber problemerne. Derfor vil sammensætningen af børnene efter sommerferien blive ændret. Der bliver også tilknyttet en psykolog, og så bliver bemandingen øget.

VED DU NOGET?
Så SMS til 1234 (alm. takst), mail til
1234@tv2.dk eller brug nedenstående formular: