Advarsel til svenskere: Hold Jer fra Istanbuls centrum

Efter to dages voldsomme uroligheder i det centrale Istanbul i Tyrkiet anbefaler det svenske Udenrigsministerium nu, at svenske statsborgere holder sig fra det centrale Istanbul.

Herhjemme oplyser Udenrigsministeriets Borgerservice til tv2.dk, at de opfordrer danskere til at holde sig væk fra områder med demonstrationer i Tyrkiet. Det overordnede sikkerhedsniveau er dog ikke ændret, forklarer de.

Ifølge tyrkiske redningsarbejdere er op imod 1000 demonstranter kvæstet i løbet af fredag. De tyrkiske lægers organisation siger, at omkring seks mennesker har mistet et øje fordi de er blevet ramt af tåregasgranater.

Den tyrkiske premierminister, Recep Tayyip Erdogan, indrømmer lørdag, at politiet i visse tilfælde har taget for hårdhændede midler i brug over for demonstranter i landet.

- Det er rigtigt, at der er blevet begået nogle fejl, hvor politiets håndtering af demonstranterne har været ekstrem, siger premierminister Erdogan.

Samtidig er politistyrker lørdag eftermiddag begyndt at trække sig væk fra Taksim-pladsen i den centrale del af Istanbul for at give plads til demonstranterne.

Da politiet fjernede afspærringerne rundt om pladsen, strømmede det ind med tusindvis af folk.

Premierminister Erdogan fastholder dog regeringens planer om bygge et storcenter pĂĄ den centrale plads midt i Istanbul. Protester mod byggeplanerne har siden udviklet sig til en mere generel protest imod den tyrkiske regering.

Både fredag og lørdag har tyrkisk politi benyttet sig af vandkanoner og tåregas for at dæmme op for demonstrationerne, hvor mange fremmødte bar tørklæder og masker, mens de sang "sammenhold mod fascisme" og "regeringen skal gå af".

Politiets voldsomme metoder har også udløst protester i andre tyrkiske byer, blandt andet hovedstaden Ankara.

Tyrkiets indenrigsministerium oplyser i en pressemeddelelse, at man vil retsforfølge de betjente, der har været uforholdsmæssig hårde over for demonstranterne.