Obama vil fjerne fokus fra narkokrig i Mexico

Den amerikanske præsident er på statsbesøg hos den store nabo mod syd. På dagsordnen er handel og indvandring.

Amerikanerne forbinder hovedsageligt Mexico med ulovlig indvandring og narkokrig, men det bestræber præsident Barack Obama sig på at ændre under sit igangværende statsbesøg.

Samhandlen mellem de to nabolande skal øverst på dagsorden og fortrænge fokus fra den syv år lange narkokrig i Mexico, der har kostet 70.000 mennesker livet. Det mener både Obama og hans mexicanske vært, præsident Enrique Peña Nieto.

Årligt ryger der varer og tjenesteydelser til en værdi af 500 milliarder dollar over grænsen mellem de to lande. Det svarer til godt 2800 milliarder kroner.

- Mexico og USA har relationer, der er blandt de mest omfattende og dynamiske mellem to nationer i verden. Alligevel hører vi kun lidt om det, fordi to temaer dominerer: sikkerhed og indvandring, siger Obama efter samtaler med Nieto i Mexico City.

Nietos forgænger, Felipe Calderon, satte militæret ind mod narkokartellerne. Det har kostet tusindvis af liv, men ikke påvirket smuglingen af narkotika til USA nævneværdigt.

USA støtter indsatsen mod kartellerne med både penge, rådgivning og avanceret udstyr. Men narkobander fragter fortsat tonsvis af kokain, hash, heroin og amfetamin over grænsen.

I modsat retning flyder det med våben fra USA til kartellerne. Det er med til at holde volden kørende, og USA gør ikke nok for at stoppe leverancerne, mener Mexico.

Obama erkender USA's ansvar og lover tiltag, men hans muligheder er begrænsede på grund af de liberale amerikanske våbenlove.

De to præsidenter drøfter også indvandringen fra Mexico under møderne. Hovedparten af de millioner af indvandrere i USA, som ikke har orden i deres papirer, er mexicanere.

Obama forsøger at overtale Kongressen til en reform af immigrationsreglerne. Det vil gøre det nemmere for illegale personer at få opholdstilladelse og statsborgerskab.

Efter besøget i Mexico rejser Obama videre til Costa Rica, hvor skal mødes med præsidenter fra en række mellemamerikanske stater.

/ritzau/AFP