Fagfolk er dybt splittede om udvinding af skifergas

Skal Danmark kaste sig over den kontroversielle energiform? Eksperterne er uenige, viser undersøgelse.

Fagfolk er stærkt uenige om, hvorvidt vi skal have skifergasproduktion i Danmark.

Det fremgår af den første undersøgelse af holdningen til den kontroversielle energikilde blandt energi- og miljøingeniører i Danmark, skriver Ingeniøren.

På den ene side kan skifergas gøre Danmark selvforsynende med energi de næste 150 år, men samtidig kan udvinding belaste miljøet voldsomt.

40 procent af fagfolkene ser positivt pĂĄ skifergas, mens 36 procent er negativt stemt over for produktion i Danmark. Hver fjerde er neutral eller har ikke taget stilling.

Undersøgelsen er foretaget af Ingeniørforeningen, IDA, og her tror formand Frida Frost, at splittelsen skyldes flere uafklarede spørgsmål, herunder miljøpåvirkningen.

- De miljømæssige aspekter skal ses i forhold til et forventet udbytte, men i dag ved vi meget lidt om betydningen af begge forhold, siger hun.

Frida Frost er dog overbevist om, at Danmark kan håndtere de miljømæssige udfordringer.

Hensynet til grøn energi vejer også tungt hos eksperterne. 60 procent af de adspurgte ser risiko for, at udvinding af skifergas vil skubbe udbygningen af vedvarende energi i baggrunden.

Der er også usikkerhed om klimagevinsten. I USA er skifergas ved at fortrænge det voldsomt forurenende kul. I Danmark derimod vil skifergas måske blot erstatte importeret gas.

Det amerikanske energiagentur (EIA) skønner, at den danske undergrund indeholder fire gange den samlede mængde naturgas, der til dato er produceret.

Europæiske eksperter finder estimatet overdrevet, men før en dansk prøve er analyseret i løbet af næste år, ved ingen, om dansk skifergas er kommercielt attraktiv.

Ingeniørforeningen mener, at Danmark bør slå til, hvis efterforskningsboringerne viser gas i kommer­cielle mængder.

- Hvis det kan gøres på en forsvarlig måde, der tager hensyn til naboer og miljø, så er svaret ja, siger Frida Frost til Ingeniøren.

/ritzau/