Millionsvindel: Bombedetektor kunne kun finde golfbolde

16x9

En britisk svindler har fået ti års fængsel for et storstilet svindelnummer:

Han solgte et apparat, som han påstod var en meget avanceret bombedetektor, til militær og politi i flere lande, blandt andet FN's fredsbevarende styrker i Libanon. Prisen var, hvad der svarer til 240.000 kroner pr. styk.

I virkeligheden var apparatet en ombygning af et simpelt apparat til at finde forsvundne golfbolde, som kan købes i butikkerne for 140 kroner stykket.

På den måde lykkedes det den nu dømte, den 57-årige James McCormick, at tjene næsten en halv milliard kroner, skriver den britiske avis The Independent i dag.

Dommeren, der afsagde dommen på ti års fængsel, sagde, at McCormick havde "blod på hænderne", fordi militær- og politifolk i flere lande havde stolet på udstyr, som ikke virkede:

- Ved at sælge så mange ubrugelige apparater for en enorm profit har De givet andre en falsk følelse af sikkerhed, og De har efter al sandsynlighed bidraget til, at uskyldige er blevet ramt af død og kvæstelser, sagde dommeren i Storbritanniens berømte retssal Old Bailey.

James McCormick selv har hele tiden fastholdt, at hans apparat virker, skriver The Independent.

I salgsmaterialet har han smurt tykt på: Apparatet kunne angiveligt både afsløre sprængstoffer, narkotika, væsker, elfenben og levende mennesker. Og apparatet skulle kunne afsløre disse ting helt ned til en kilometer under jorden, fem kilometer væk igennem luften og 30 meter væk under vandet.

I alt er det lykkedes at sælge omkring 7000 af apparaterne. De fleste - de 6000 - blev solgt til Irak, men de resterende 1000 blev solgt til militær og politi i andre lande, deriblandt altså FN-styrker.

- Jeg har aldrig fået nogen klager, forsvarede han sig i retten.