CPR-numre er gammeldags og lette at fuske med

16x9

Det er alt, alt for nemt at fuske med et CPR-nummer.

Det mener interesseorganisationen Dansk IT, de vil have politikerne til at begrænse, hvad man kan bruge nummeret til.

- For at sige det lige ud så mener vi, at det her bør stoppes. CPR er ikke egnet til at blive brugt som en slags signatur på nettet. Det dur simpelthen ikke, det er for nemt at skaffe sig et CPR-nummer, som man kan udnytte, siger formand for Dansk IT Klaus Kvorning Hansen til tv2.dk

Han mener, at det grundlæggende problem er den måde, man bruger CPR-numre på i dag, hvor man eksempelvis kan optage lån og bestille varer.

- Problemet opstår, når man bruger CPR-systemet til noget, det ikke er beregnet til, som at bevise hvem man er. Tiden er passeret, hvor vi kunne beskytte numrene, der skal bygges en ekstra sikkerhed ovenpå.

Begrænsninger løser intet
Mange virksomheder har indsat begrænsninger for, hvor mange gange man kan skrive sit CPR-nummer forkert på hjemmesiderne, men det løser ikke problemet, mener interesseorganisationen.

- Det afhjælper det allerhøjest ved at gøre det vanskeligere at udnytte hullet. Men det er desværre ikke første gang man ser det her hul dukke op. Så vi mener, at man bør finde en anden løsning, det er et plaster ovenpå en pulsåreblødning, siger Klaus Kvorning Hansen og fortsætter:

- Det er stærkt kritisabelt det her. Datatilsynet sagde i sin tid, at de ville gøre noget ved problemet, men det ser ikke ud som om, at den kampagne er lykkedes. Vi skal være glade for, at kriminelle endnu ikke har systematiseret og udnyttet det her endnu.

Borgerkort
Dansk IT forslår derfor, at man på kort sigt bør bruge det rigtige NemID, når man handler på hjemmesiderne, men på langt sigt skal der andre midler til.

- Vi foreslår, at man finder på noget andet, som for eksempel at udstyre folk med et borgerkort, et avanceret form for NemID, der kan indeholde alle de oplysninger, man har brug for, siger Klaus Kvorning Hansen.

Han forestiller sig, at borgerkortet skal fungere som en ekstra stopklods på vej ind til oplysningerne i CPR-registret. Men at et sådan initiativ ikke allerede er iværksat, kan godt undre ham.

- Hvis vi sætter det lidt på spidsen, hvad hjælper det så, at man ruller en stor båndbredde ud i hele landet, så man kan få en masse trafik og offentlige og private services på nettet, hvis ikke sikkerheden er i orden?