Politifolk: Vi snyder med tal for at se bedre ud

16x9

Der begĂĄes flere forbrydelser, end statistikkerne viser. Politifolk siger, at de sminker tallene

Politiets statistikker er fulde af snyd og fusk. Det beskriver flere tillidsmænd og andre kilder i politiet overfor tv2.dk.

- Jeg både tror og ved, at der er mange sager, der burde være journalført som for eksempel gaderøverier, voldssager eller sædelighedssager, som man i stedet journaliserer som en 'undersøgelse'. Det betyder, at sagen ikke optræder i politiets statistik, siger Johan Kofod, der er fællestillidsmand i efterforskningsenheden i Københavns Politi.

Dermed går han i rette med justitsminister Morten Bødskov (S), der tidligere i dag slog fast, at politiet gør et fremragende arbejde.

- Vi kan se det på alle statistikker, lød det rosende fra Morten Bødskov, efter at tv2.dk tidligere onsdag beskrev menige politifolks frustration over, at de ikke kan hjælpe borgerne, når de ringer 112.

Sager udenfor systemet
Ifølge tillidsmanden i politiets efterforskningsenhed kan kollegerne få besked på, at en sag først skal omdøbes til en specifik forbrydelse, når politiet har fundet frem til en gerningsmand.

- På den måde tæller sagen med det samme som en opklaret sag. Det er jo meget kreativ bogføring. Det er måske derfor, statistikken ser ud, som den gør. Justitsministeren vælger at tro på et glansbillede tegnet af politiets ledelse, og det er et glansbillede, der er i direkte modstrid med virkeligheden, siger Johan Kofod, der er fællestillidsmand i efterforskningsenheden i Københavns Politi.

Samtidig kan en sag med betegnelsen 'undersøges' blive henlagt uden nogensinde at have nået statistikkerne - og den kan afskrives, uden at den forurettede borger behøver at få besked om, at sagen opgives.

Jeg sminker tal
Johan Kofod bakkes op af tillidsrepræsentant Morten Rasmussen fra politiets 112-central.

- Jeg er med til at sminke tallene, og jeg er med til at presse borgeren til at klare sagen selv, uden at vi nogensinde kommer ind over. Det gør jeg vel vidende, at hvis jeg ikke vil tage mig af sagen, hvorfor så anmelde det? Hvorfor bruge kræfter på det, hvis politiet alligevel ikke gør noget?, siger Morten Rasmussen til tv2.dk.

Johan Kofod afviser, at han træder frem som følge af et rutineklynk fra en offentlig ansat - han træder frem med et nødråb om, at politiet bløder.

- Jeg er interesseret i , at politikerne og justitsministeren hører, hvordan det går ude i politikredsene og ikke kun tager for gode varer, hvad der bliver rapporteret fra Rigspolitichefen. Justitsministeren må vågne op. Han skal ikke bare tage det, han hører fra cheferne, for gode varer, siger Johan Kofod.

Bliver justitsministeren ført bag lyset?

- Han får i hvert tilfælde ikke den sandhed som jeg og mine kolleger oplever. Jeg tror ikke, at rigspolitichefen har ønsket om at føre nogen bag lyset, men der er måske for langt fra gulvet og op igennem laget af politidirektør til, at sandheden kommer frem. Jeg kan godt være bekymret for, at justitsministeren ikke kender til virkeligheden, siger Johan Kofod.

Hvad vil du kalde den her måde at journalføre sager på?

- Jeg vil kalde det snyd, og jeg har gjort vores ledelse opmærksom på det. Mit indtryk er, at man vil gøre noget ved det, for det kan jo ikke være rigtigt, siger Johan Kofod.

På et pressemøde onsdag udtrykte rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg ligesom justitsminister Morten Bødskov stor tilfredshed med politiets arbejde.

- Når jeg går ind og kigger på de samlede statistikker, falder voldskriminalitet i København, indbrudskriminaliteten falder, og vi har aldrig stillet så mange til ansvar for deres kriminalitet. Derfor virker indsatsen selvfølgelig, sagde han på pressemødet.

TV2.dk forsøger at få en udybende kommentar fra rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg.

.