Placerede 240.000 milliarder i skattely

Et gigantisk læk af hemmelige dokumenter afslører ministerpræsidenter, præsidenter, finansministre og fremtrædende forretningsfolk verden over i at snyde deres lande for op mod 240.000 milliarder kroner ved at placere deres formuer i skattely.

Det er 86 journalister fra hele verden i en gruppe med navnet International Consortium of Investigative Journalism der har fået fat i informationer om 2,5 millioner hemmelige bankkonti.

Indehaverne af de mange milliarder dækker over både stenrige privatpersoner, virksomheder, berømtheder og politikere i 170 lande verden over.

Beløbet er fem gange større end det, som Verdensbanken i 2002 skønnede, der skulle til, for at nå FN's udviklingsmål for årtusindeskiftet om at halvere fattigdommen i verden i 2015.

- Jeg skulle nok ikke have åbnet konto
En af de personer, som journalisterne har udspurgt om en konto, er næstformand for Mongoliets parlament, Bayartsogt Sangajav, skriver International Consortium of Investigative Journalism.

Han overvejer at træde tilbage, efter det er kommet frem, at registre viser, at han har en hemmelig schweizisk bankkonto.

- Jeg skulle ikke have åbnet den konto, siger Bayartsogt Sangajav, der også har fungeret som sit lands finansminister.

- Jeg burde nok overveje fratræder min stilling.

Bayartsogt oplyser, at der på et tidspunkt har været mere end en million dollars på den schweiziske konto, men at de fleste af pengene tilhørte, hvad han beskrev som "forretningsvenner".

Også personer som den spanske baronesse Carmen Thyssen-Bornemisza og den Grammy-nominerede sangskriver Denise Rich er på journalisternes liste.

Læs artiklen fra International Consortium of Investigative Journalism ved at følge det øverste link i linkboksen til højre