Kontroversielt nyt parti kan afgøre grønlandsk valg

16x9

Et nystartet, venstreorienteret, nationalistisk rebel-parti kan ende med at blive afgørende for, hvem der skal stå i spidsen for Grønland efter dagens valg.

De to store partier, regeringspartiet IA, og oppostitionspartiet Siumut, står nemlig, ifølge en Grønlandsk måling næsten helt lige, og dermed kan det nystartede parti med navnet Partii Inuit ende med at blive tungen på vægtskålen.

Vil ikke tale dansk
Partii Inuit, der har det tidligere fremtrædende medlem af IA Nikku Olsen i spidsen, har gjort sig bemærket ved blandt andet at slå til lyd for at Grønland i højere grad skal løsrive sig fra Danmark.

- Det, vi gerne vil ændre på, er, at vi synes, at vi bliver for meget styret af danskerne. Se på de største arbejdspladser i vores land. De bliver styret af danskerne. Vi stoler som parti på, at vi grønlændere kan styre vores eget land, for landet hedder Grønland - ikke Danmark, siger Nikku Olsen i et interview med den grønlandske avis Sermitsiaq.AG.

Derudover har Nikki Olsen gjort det klart, at han ikke har ønsket at tale dansk i valgkampen. Og han mener, at der udelukkende skal tales grønlandsk fra selvstyrets talerstol.

- Det handler ikke om enkeltpersoner, men vi mener, at der kun bør tales grønlandsk i Inatsisartut, fordi det er vores land. Jeg vil gerne sammenligne med Danmark, hvor politikerne i Folketinget skal tale dansk. Derfor bør vi kun tale grønlandsk i Inatsisartut.

Råstoffer afgørende
Valget i Grønland bliver ikke et klassisk valg mellem højre- eller venstrefløj.Siumut svarer stort set til det danske socialdemokrati, mens IA med den nuværende landsstyreformand Kuupik Kleist i spidsen ligger tæt op af SF.

Den helt store skillelinje mellem de to fløje er derimod spørgsmålet omkring Grønlands råstoffer.

Her har Siumut argumenteret for, at de udenlandske mineselskaber, der ønsker at få adgang til Grønlands undergrund, i højere grad skal beskattes og betale afgifter allerede fra dag et, mens Kuupik Kleist fra IA frygter, at den hårde kurs kan skræmme virksomhederne fra overhovedet at etablere sig i Grønland.

Også arbejdsløshed, dårlig uddannelse og elendige sociale forhold har været temaer i valgkampen.

Grønlænderne kan stemme fra klokken 13 dansk tid. Følg med i dag på tv2.dk