Jensby færdig som minister

16x9

Svend Aage Jensby tager konsekvensen af den senere tids hårde kritik

Svend Aage Jensby (V) har nu taget konsekvensen af den sidste tids massive kritik, og har forladt posten som forsvarsminister.

Af Christoffer Nestor og Eva Rymann Hansen

"Regeringen har opnået fortræffelige resultater, og jeg ønsker ikke at belaste regeringen og min familie med den hetz, som føres mod min person, skrev Jensby på sin hjemmeside som begrundelse for afgangen.

Grevil og grundlaget for krigen
Kritikken begyndte, da en tidligere major i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Frank Søholm Grevil, stod åbent frem med sin mening om, at krigen i Irak hvilede på falske forudsætninger. Efterretningstjenestens vurdering af Iraks våbenkapacitet og terrorkontakter var blevet overfortolket, mener Grevil, som tidligere anonymt har lækket FEs rapporter til Berlingske Tidende.

Kort efter at Grevil stod frem, besluttede regeringen at offentliggøre de ellers fortrolige rapporter om trusselsvurderingerne.

Ministerens fortalelse
På den baggrund blev forsvarsminister Svend Aage Jensby interviewet i TV 2/NYHEDERNE d. 14. april.

"Der er ikke nogen af medlemmerne af kontroludvalget, som det jo hedder, der har rejst spørgsmål om at regeringen ikke håndterede informationerne fuldstændig korrekt," lød forsvarsministerens ord.

Det fik stormen til at rejse sig mod forsvarsministeren, for kontroludvalget - der formelt hedder Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne - er Folketingets mest hemmelige udvalg.

Medlemmerne har tavshedspligt og må dermed ikke referere hvad der bliver sagt og ikke sagt på møderne. Men det var netop hvad Jensby gjorde med sin udtalelse om, at ingen i udvalget havde stillet spørgsmål ved regeringens håndtering af sagen, mente mange politikere.

Selvom Jensby hele tiden bedyrede, at han ikke ændrede forklaringer i sagen, mente oppositionen at han gjorde det flere gange:

Forklaring nummer ét: Undskyld
Jensby sendte umiddelbart efter interviewet et brev til to af medlemmerne af udvalget, Anne Baastrup (SF) og udvalgsformand Jan Trøjborg (S). I brevet beklagede Jensby sine udtalelser.

Han skrev bl.a., at det ikke havde været hans hensigt at referere fra udvalgets møder.

Brevet blev af de to opfattet som en undskyldning.

Forklaring nummer to: Skal ministeren tie
Dagen efter mente forsvarsministeren at lovteksten på området var uklar. Han anerkendte, at medlemmerne af udvalget havde streng tavshedspligt, men måske ikke ministeren.

Den forklaring skød både justitsministeren og statsministeren i sænk. "Reglerne vedrørende kontroludvalget gælder for alle, ministre såvel som folketingsmedlemmer", sagde Anders Fogh Rasmussen (V) på et pressemøde i mandags.

Forklaring nummer tre: Ikke fortroligt
Den tredje forklaring lød, at Jensby slet ikke refererede fortrolige oplysninger. Forsvarsministeren mener nu, at de ting han sagde, allerede var kendt i offentligheden. Derfor refererede han blot til noget, der allerede var kendt i offentligheden.

Oppositionen var ikke tilfreds
"Hans skiftende forklaringer taler mest for sig selv. Vi har en minister, der er ude i tovene, og en minister, som på grund af, at det er blevet blotlagt, han er omfattet af tavshedspligt, nu skifter forklaring. Jeg synes, det er meget uværdigt", sagde Frank Jensen (S).

Også SF mente at ministeren burde gå af.

Dansk Folkeparti ville bore videre
Efter at forsvarsministeren havde afgivet sin tredje forklaring i folketingssalen onsdag, ville Dansk Folkeparti nu have undersøgt, om forsvarsministeren talte sandt.

"Det springende punkt er, om man har givet korrekte oplysninger i folketingssalen i dag, eller om man har fordrejet nogle oplysninger. Det er vi nødt til at grave nærmere til bunds i, før vi går videre", sagde næstformand Peter Skaarup.

Onsdag d. 28. april skulle statsministeren og forsvarsministeren have været i krydsild om sagen i Folketinget. Det undgår Jensby nu ved at have taget sin afgang.