Hård kritik af minister: Uretfærdig forskelsbehandling af syge

Regeringen skaber med sit nye sygedagpengeforslag et a- og et b-hold blandt de syge. Og opdelingen er både uretfærdig og uforståelig.

Sådan lyder reaktionerne fra både Gigtforeningen og Scleroseforeningen efter at beskæftigelsesminister Mette Frederiksen torsdag eftermiddag præsenterede regeringens bud på en fornyelse af sygedagpengeloven.

Her foreslår regeringen en ny særlig forlængelsesregel for alvorligt syge borgere med livstruende sygdomme, der giver ret til sygedagpenge i længere tid end de 52 uger, som varighedsbegrænsningen er i dag.

Men de, der ikke står på den liste, som definerer de 'livstruende sygdomme' mister til gengæld sygedagpengene efter et halvt år, og vil i stedet modtage en lavere ydelse på niveau med kontanthjælpen.

Uretfærdigt
- Den liste er udtryk for diskrimination - for der er ogs√• d√łdelige sygdomme, der ikke er p√• listen, siger Lene Witte, formand for Gigtforeningen, til tv2.dk. Hun n√¶vner blandt andet visse bindev√¶vssygdomme indenfor gigt-omr√•det, der if√łlge hende er akkurat liges√• farlige som mange af de sygdomme, der fremg√•r af listen.

- Jeg kan ikke se den faglige begrundelse for de her valg. Og det er underligt i det hele taget at have en liste, der rangerer sygdomme sådan her.

Ledende socialrådgiver i Scleroseforeningen, Nadia Buchard, deler bekymringen:

- Jeg er meget enig. Man får skabt et a- og b-hold af diagnoser indenfor sygdomme, der alle er alvorlige. Også på scleroseområdet frygter jeg, at folk bliver ramt af det her, siger hun til tv2.dk.

Også forbedringer
Lene Witte understreger, at hun også mener, at der er positive elementer i regeringens nye udspil.

- Det er absolut en forbedring, at man ikke længere bliver smidt af ordningen, hvis man har en af de alvorlige sygdomme, der står på listen, siger hun med henvisning til, at den såkaldte varighedsbegrænsning er afskaffet i regeringens forslag.

Minister: Ingen havner i sort hul
Det har ikke været muligt for tv2.dk at få en kommentar fra beskæftigelsesministeren, men i en pressemeddelelse skriver hun:

- Der skal altid v√¶re et √łkonomisk sikkerhedsnet sp√¶ndt ud under syge borgere. Sygedagpenge skal ikke stoppe ved en bestemt dato, men f√łrst n√•r det giver mening. Men ingen bliver raske af at f√• sygedagpenge. Derfor er det afg√łrende for regeringen, at vi f√•r samlet et bredt flertal af Folketingets partier om en l√łsning, hvor vi p√• den ene side sikrer, at ingen havner i et sort hul uden fors√łrgelse. Og hvor vi p√• den anden side s√łrger for, at hj√¶lpen og indsatsen til syge bliver bedre og i h√łjere grad tager udgangspunkt i den enkelte.