Krigsveteraner får koldsved og hjertebanken nytårsaften

Danske soldater, der har været udsendt i krig, får trang til at søge dækning, når nytårskrudtet futter af.

Mens fyrværkeri og nytårsaften for de fleste er lig med fest og farver, er det for mange tidligere udsendte soldater ensbetydende med et mareridt uden lige, skriver Dagbladet Roskilde.

For når bragene lyder, minder det dem om den krig, de har deltaget i, og det kan være en stor belastning for dem.

Det fortæller Yvonne Tønnesen, konsulent i Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF). Her har man oprettet "Livlinen", som tager sig af hjemvendte, traumatiserede soldater.

- Samtlige af vores 514 medlemmer har problemer med nytårsaften. Det er et helvede for dem, eller faktisk er tiden op til måske endda endnu værre. Her kommer bragene uventet, mens de trods alt er forberedt på, at det sker den 31. december.

- Rigtigt mange får trang til at kaste sig ned på gulvet og søge ind under sofaen, de får koldsved, høj puls, og hjertet banker helt vildt. Det tager lang tid for dem at falde ned, selv om de godt ved, at der er tale om nytårsfyrværkeri, siger hun til Dagbladet Roskilde.

Livlinen får som regel en del henvendelser fra folk, når nytårskrudtet begynder at blive skudt af i løbet af december.

De tidligere soldater kan ofte ikke forstå, at de bliver så stressede i den periode, men det ofte giver mening for dem, når Livlinens ansatte nævner, at det måske skyldes fyrværkeriet.

Fra Veterancentret i Ringsted er meldingen, at soldater, der lige er hjemvendt fra krigen, kan opleve bragene som ubehagelige og utrygge, fordi deres hjerner stadig er i beredskab.

Det forsvinder dog typisk igen, medmindre de er traumatiserede, skriver Dagbladet Roskilde.

/ritzau/