"Hemmelige" Irak-papirer er pĂĄ nettet

16x9

Den tidligere ekspert i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) Frank Søholm Grevil sigtes for at have lækket fortrolige oplysninger til to journalister fra Berlingske Tidende. Journalisterne sigtes også, selv om en stor del af de lækkede oplysninger er tilgængelige på internettet.

Af Peter Møller

De fortrolige oplysninger, der blev udleveret til de to journalister på Berlingske Tidende, var udarbejdet af Frank Søholm Grevil der var FE's specialist i kemiske våben.

Han udarbejdede de afsnit i det lækkede materiale, der omhandler Iraks masseødelæggelsesvåben.

"Størstedelen af det materiale, der var til rådighed for FE's arbejde i efteråret 2002 ligger frit tilgængeligt på internettet. Af de tre rapporter, vi anvendte i efteråret 2002 kan jeg med sikkerhed genfinde to," siger han til dagbladet Information.

Misbrugte oplysninger
Frank Søholm Grevil, der er uddannet kemiingeniør lækkede rapporterne, fordi han menter, at de blev misbrugt af statsminister Anders Fogh Rasmusssen (V).

Statsministeren sagde nemlig noget andet om Iraks masseødelæggelsesvåben end det, rapporterne ifølge Frank Søholm Grevil konkluderede.

"Irak har masseødelæggelsesvåben. Det er ikke noget vi tror. Vi ved det", sagde Fogh om Saddam Husseins regime, og senere påsod han, at FE "hele tiden har vurderet, at Irak sandsynligvis havde masseødelæggelsesvåben."

Efterretningstjenestens grundlag, for at vurdere som den gjorde, er imidlertid tyndt og bygger på generelle vurderinger af Iraks kapacitet angående masseødelæggelsesvåben oplyser den tidligere FE-mand.

Rapporter fortæller det meste
Det fremgår af de to rapporter "Declassified and Released Excerpts of the October 2002 National Intelligence Estimate on Iraq" og "Iraq's Weapons of Mass Destruction, Assessment of the British Government", som Frank Søholm Grevil siger udgør en væsentlig del af baggrundsmaterialet for de danske vurderinger.

"Jeg har ikke afsløret nogen reelle hemmeligheder. FE's Irak-vurderinger burde have været offentliggjort, da først krigen brød ud. De har udelukkende historisk interesse i dag," siger Frank Søholm Grevil.

Tidligere topchef i forsvaret generalløjtnant Kjeld Hillingsøe siger til Information, at han er enig med Frank Grevil i, at de danske Irak-vurderinger ikke indeholder oplysninger, som der er grund til at hemmeligholde.

Frank Søholm Grevil er da også villig til at gå langt for at forsvare sin åbenmundethed.

"Det er en sag, som er så principiel, at det er svært at finde danske retskilder. Derfor kan det blive nødvendigt at føre den helt til menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg," siger Frank Søholm Grevil til Jyllands-Posten.