Danmarks næsthøjeste bygning fældes søndag

1800 ton jern og en kæmpe mængde beton får nyt liv, når Valbys vartegn, det blå gastårn, er fældet på søndag.

Når sprængningseksperter søndag middag har væltet det 108 meter høje gastårn i den københavnske bydel Valby, er det samtidigt startskuddet til et gigantisk genanvendelsesprojekt.

Det fortæller en af de ansvarlige for nedrivningen, teknisk direktør Klaus Bodilsen fra entreprenørfirmaet Tscherning A/S.

- Der er faktisk intet, som sendes til deponering. Alt genanvendes. Det gælder både metallet fra selve beholderen og det betonfundament, som den står på, siger Klaus Bodilsen.

Det lyseblå gastårn er Danmarks næsthøjeste bygning kun overgået af sygehuset i Herlev. Tårnet, der består af 1800 ton jern, blev indviet i 1967. Ifølge Klaus Bodilsen væltes det stort set, som når man fælder et træ.

- Vi har lavet et gab i 26 meters højde, så vi kan styre faldretningen. Vi bortsprænger så de sokler, som tårnet står på, hvorefter det falder ned på en fodboldbane ved siden af, siger Klaus Bodilsen.

Til selve sprængningen bruges 50 kilo sprængstof, der er anbragt af britiske eksperter, som har erfaring fra 17 lignende opgaver i Storbritannien.

Når tårnet ligger sikkert på fodboldbanen, går entreprenørfirmaets folk i gang med at klippe det i mindre stykker. Det sker med gravkøer, der er påmonteret gigantiske metalsakse.

I alt regner man med, at det bliver til godt 100 lastfulde metal, som køres til havnen i Køge, hvorfra det udskibes til omsmeltning i Sydeuropa.

Tilbage pĂĄ grunden i udkanten af Valbyparken stĂĄr det 2200 kvadratmeter store betonfundament.

- Men det graver vi op og får knust, så det kan genanvendes i genbrugsbeton, fortæller Klaus Bodilsen.

Tårnet, der blev bygget efter at Valby Gasværk eksploderede i 1964, har ikke været i anvendelse de sidste fem år. I den periode har ejeren, Københavns Energi, fjernet alt bortset fra selve beholderen og fundamentet.

Det 45 år gamle tårn er nærmest blevet et vartegn for bydelen, og interessegrupper har forsøgt at få bygningen fredet.

Det er imidlertid blevet afvist, og for at undgå de forholdsvis store vedligeholdelsesudgifter, har Københavns Energi besluttet at fjerne bygningen.

Klaus Bodilsen regner med, at det sidste metal og beton vil været fjernet i løbet af januar. Tilbage er så kun at genetablere den fodboldbane, der ventes at blive grundigt ødelagt, når tårnet lander på den.

- Men der er vi afhængige af vejret. Græsset skal jo kunne gro, siger Klaus Bodilsen.

/ritzau/