Galathea: "Et røvsygt projekt"

16x9

Anders Lund Madsen kalder Galathea for en nytteløs børnehave

Journalist Anders Lund Madsen kalder nu Galathea 3 Ekspeditionen for en nytteløs børnefødselsdag. Forsknings­projekterne er dødsyge og umulige at formidle, siger han.

Den kommentar falder i dag i en kronik i Jyllands-Posten. Lund Madsen mener at de 200 millioner, ekspeditionen koster, er endt i et stort hul i vand­et, fordi Dansk Ekspeditionsfond ikke har satset på visionære projekter.

Undervisningsministeren og videnskabs­ministeren er uforstående over for kritikken og forsvarer ekspeditionen.

"Det er helt vanvittigt og en uforståelig påstand, at projekterne er kedelige og vivionsløse. C02-projektet er for eksempel utrolig relevant og vedrører noget, ethvert barn, kender til", siger undervisningsminister Bertel Haarder (V) til Jyllands-Posten. Han mener, at skolerne landet over har taget godt imod Galathea 3.

Men i Anders Lund Madsens kronik bliver et af projekterne, som omhandler kulstofkredsløbet i havet, kaldt direkte røvsygt.

"...det ville næppe være muligt at udtænke et mere røvsygt projekt i forhold til Galathea 3. Det lokker ikke så meget som en eneste ung væk fra et eneste gadehjørne, der er ikke så meget som et eneste godt billede i det, og ingen gider interesse sig for det, medmindre de får holdt en ladt pistol for panden imens," skriver Lund Madsen.

Han beskriver også, hvordan en ornitolog med ekspertise i grønlandske fugle helt meningsløst sad og kiggede efter fugle mellem Nuuk og Azorerne, fordi han ikke kunne komme med på ekspeditionen, da den sejlede omkring Grønland. Men mellem Nuuk og Azorerne var der ifølge Lund Madsen ikke nogle fugle at kigge på.

Lund Madsen mener, at forskningsprojekterne er udvalgt efter, hvis tur det var til at få del i forskningskronerne og andre hensyn, han ikke kan gennemskue. Pojekterne er altså ikke udvalgt, så de passer til en ekspedition som Galathea, skriver Lund Madsen.

Men den betragtning er videnskabsministeren uenig i: "Det har været en afgørende forudsætning, at forskningen ombord skulle være det bedste, vi kunne præstere. Det har vi sikret ved at lade Forskningsrådssystemet udvælge projekterne, og derfor har jeg ingen grund til at sætte spørgsmålstegn ved kvaliteten af de projekter, der er med ombord," siger videnskabsminister, Helge Sander(V) til Jyllands-Posten.

Formanden for Danmarks Fysik­ og Kemilærerforening, Anette Jensen er også kritisk overfor Galathea 3. Hun mener, at ekspeditionen er et prestigeprojekt og siger til Jyllands-Posten, at den kvarte millioner, der er brugt på ekspeditionen, kunne være brugt bedre.

"Hvis et af formålene med ekspeditionen er at få skolebørn til at interessere sig mere for naturvidenskab, så hjælper det ikke at sende et skib rundt om Jorden og lægge noget ud på nettet, når der samtid ikke engang er penge til at købe togbilletter til København, så eleverne kan komme på Eksperimentarium."