Khader klager over islam-forsker

16x9

Khader kalder forskeres udtalelser om ham "subjektive" og "perfide"

De Radikales udenrigsordfører Naser Khader kræver dokumentation for en ræk­ke af religionshistoriker Tim Jensens udtalelser om organisationen Demokrati­ske Muslimer. Det sker i en mail til rektor for Syddansk Universitetscenter (SDU), hvor Tim Jensen er ansat. Kha­der beskylder samtidig mere generelt Tim Jensen og islameksperten Jørgen Bæk Simonsen for at politisere og udta­le sig uden forskningsmæssigt belæg.

Seneste punkt er Tim Jensens udtalelse om, at Khaders afgang som formand for Demokratiske Muslimer kan "få positiv indflydelse på medlemstallet".

"Jeg er tilhænger af kritisk forskning, men det har ikke meget med forskning at gøre, når de to såkaldte forskere Tim Jensen og Jørgen Bæk Simonsen udtaler sig subjektivt og perfidt om Demokratiske Muslimer og mig som person. Som privatpersoner kan de sige, som de vil. Problemet er bare, at de kalder sig forskere, men optræder som politikere," siger Naser Khader til magasinet Fokus.

Naser Khader ønsker også at se den forskningsmæssige baggrund for Jørgen Bæk Simonsens udtalelse om, at det ville være "en falliterklæring for Danmark", hvis imam Abu Laban forlader landet.

"Jeg trækker ikke min holdning i en automat"
Både Tim Jensen og Jørgen Bæk Simonsen afviser kritikken.

"Jeg tror, folk er opmærksomme på, at der er forskningsmæssigt grundlag for mine udtalelser. De bliver naturligvis mere personlige i nogle situationer, men min mening er jo ikke en, jeg trækker i en automat. Den er funderet i mit arbejde med at studere islam," siger Jørgen Bæk Simonsen.

Rektor: Ikke min opgave
SDU's rektor, Jens Oddershede, bekræfter, at han har modtaget en mail fra Naser Khader. Men han har ikke tænkt sig at skride ind over for Tim Jensens udtalelser. Jens Oddershede kalder det i stedet "et etisk spørgsmål", som ikke skal vurderes af universitetets rektorat.

"Proceduren er ganske klar. Man er personligt ansvarlig for sine egne ytringer og handlinger. Hvis nogen mener, at universitetets medarbejdere gør noget etisk ukorrekt, så har vi flere udvalg, der kan tage sig af henvendelsen. Det har jeg anvist Naser Khader," siger Jens Oddershede.

Han har henvist politikeren til Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU) eller Syddansk Universitets eget udvalg, der tager sig af lignende disputter.

Hvad synes du om, at politikere blander sig i forskernes arbejde?

"Jeg har ikke yderligere kommentarer i denne sag," siger Jens Oddershede, der også er formand for Rektorkollegiet.