Radikale klar til at stramme rygeloven

Smøgerne skal væk fra strande, fra hjem med børn og fra parker og perroner. Sådan lyder det fra flere sundhedsorganisationer.

Kræftens Bekæmpelse har sendt et forslag ind til Sundhedsministeriet om blandt andet forbud mod at ryge på perroner. Og det er ikke en helt dum idé, mener Det Radikale Venstre.

"Der er altid nogen, der synes, at man skal lade være med at regulere. Men der findes faktisk også en række passagerer, som er generet af - særligt når de stiger ind og ud af tog - at rygerne samler sig dér," siger Camilla Hersom, som er sundhedsordfører for Det Radikale Venstre, til TV 2 News.

"Så derfor kunne et første skridt være at lave afmærkninger på perronen, hvor man må ryge, og hvor man ikke må ryge."

Meget store huller
Rygning på perroner er dog langt fra det største problem, der er med cigaretterne, mener hun.

"Vi har stadigvæk i Danmark en situation, hvor der i vores eksisterende rygelov er meget store huller, som er meget værre end dét, at man må ryge på perroner," siger Camilla Hersom.

"Man må fortsat ryge indendørs på arbejdspladser på offentlige steder under visse omstændigheder - og det synes vi egentligt, at vi skulle lukke først."

Sundhedsordføreren siger ikke ligeud, hvor langt partiet vil gå for at stoppe rygning i Danmark - men det lader til, at der skal langt flere stramninger til, før Camilla Hersom er tilfreds.

"Min grænse går dér, hvor det er muligt at sætte den," siger hun.

Har nået grænsen
TV 2's politiske kommentator Peter Lautrup-Larsen regner ikke med, at forslaget om rygeforbud på perroner og mange andre steder kommer igennem inden for de nærmeste år.

"Her i august måned træder den sidste stramning i kraft, der blandt andet betyder, at bøder bliver fordoblet - så jeg tror ikke, at der er nogen politiker, der har lyst til - eller overskud til at kigge på det - i den kommende tid," siger han.

"Loven skal revideres om tre år - til den tid kan det godt være at man ser på det igen."

Men det kan være svært at komme igennem med flere stramninger - også senere, mener Peter Lautrup-Larsen

"Jeg tror, man er ved at nå grænsen for, hvad politikerne synes, de skal lovgive om."

Hul i hovedet
Flere af TV 2's læsere har kommenteret forslaget om rygeforbud udendørs og i hjem med børn.

Og der er ikke den store begejstring at spore.

"Jeg er ikke ryger og har aldrig røget en eneste smøg i hele mit liv, men jeg synes forslaget er direkte vanvittigt. Hvad bliver det næste!," lyder det fra 'delevero2'

Og 'philrik' skriver:

"Hvis dette bliver gennemført forventer jeg samtidig, de forbyder offentlig spise af fast food, slik og is. Dette er også meget usundt for mine børn og kan i længden give dem en masse problemer og de får jo lyst til at at spise det af at se andre."

Hvad mener du? Skriv din mening nedenfor