Historisk stor møntskat fundet

Et af de største danske fund af mønter fra 1500-tallet kan vÌre ved at blive udgravet pü Møn.

Nationalmuseet og Museerne i Vordingborg har indtil videre fundet omkring 400 mønter i jorden pü Østmøn - men der vil dukke mange flere op.

"Vi er kommet igennem pløjelaget, og vi kan med detektor se, at der er en samlet klump lÌngere nede i jorden. Enten ligger det løst eller ogsü stür de i en krukke," siger Michael Märcher, der er Nationalmuseets møntekspert.

Fund kommer til at overgĂĽ 1927-fund
Møntskatten stammer fra Grevens Fejde, der var en borgerkrig i Danmark fra 1534 til 1536 og førte til reformationen. Fundet er det største siden 1927, hvor der blev fundet 1525 mønter i Assens. Og før det er de fleste større skatte fundet i 1800-tallet.

"Jeg har pĂĽ fornemmelsen, at det her fund kommer til at overgĂĽ det fra 1927, sĂĽ pĂĽ den mĂĽde er det ogsĂĽ uhyre sjĂŚldent. Det er super interessant, fordi der er et meget stort forskningspotentiale og formidlingspotentiale i det her," siger han.

"Men først skal vi lÌngere ned i detaljen, fordi lige nu har vi bare en masse mønter med jord pü," siger Michael Märcher.

Mønter fremstillet i dansk borgerkrig
Der er dog allerede fundet nogle meget sjÌldne mønter, som er fremstillet af Gustav Vase i Stockholm i Christian III's navn til støtte for Christian III mod Christian II.

"Det er nogle mønter, som den svenske konge lod fremstille i den danske borgerkrig, og som jeg kun har set otte af før. Nu har vi allerede fundet to og det vil vÌkke opsigt - ogsü i Norge og Sverige," siger han.

Skat fundet af lokal med metaldetektor
Skatten vil blive DanefÌ og reprÌsenterer en enorm vÌrdi. Det var en lokal mand, der fandt skatten med en metaldetektor, og kontaktede det lokale museum i Vordingborg. Han kan nu se frem til en klÌkkelig findeløn.

"Han für en skattefri danefÌ godtgørelse af staten, som bestemt ikke bliver ubetydelig. Beløbet afhÌnger af, hvor mange mønter, der bliver fundet, men vi kommer langt over en museumsinspektørs münedsløn," siger Michael Märcher.

Nür møntskatten er gravet op, vil der til efterüret blive gravet videre i omrüdet for at se, om der ligger flere afsløringer om Danmarks fortid.