Irsk ja til EU's finanspagt

Havde Irland ikke stemt ja til finanspagten, havde euro'en haft et alvorligt problem

Vælgerne i Irland har stemt ja til finanspagten for euroen. Det endelige resultat fra den irske folkeafstemning viser, at 60 procent har stemt ja til eurolandenes finanspagt. Det skriver Reuters.

Stemmeprocenten var 50 procent, hvilket er nogenlunde på gennemsnittet af folkeafstemninger i Irland.

Irland er det eneste land i EU, som har sendt finanspagten til folkeafstemning. Resultatet betyder, at EU slipper for det ekstra problem, som et nej til finanspagten ville have skabt med yderligere usikkerhed i eurozonen og tvivl om finanspagtens videre skæbne.

Lettet regering
Det irske ja kommer også som en lettelse for regeringen i Dublin.

Irland er et af de tre eurolande, der har fået milliardlån fra EU og Den Internationale Valutafond (IMF) for at kunne håndtere den dybe økonomiske krise. Men med hjælpen er der fulgt krav om besparelser og reformer.

Gennemførelsen af disse krav har gjort ondt på irerne, ligesom det har gjort ondt på befolkningerne i Grækenland og Portugal - de to andre lande, som har fået kriselån.

Får adgang til permanent krisefond
Kun lande, der siger ja til finanspagten, får adgang til EU's nye permanente krisefond.

De ledende partier og erhvervslivet i Irland havde da også opfordret vælgerne til at stemme ja.

Det har under hele kampagnen tegnet til, at irerne, måske ikke med den største begejstring, ville acceptere pagten, der skal sikre, at landene i eurozonen ikke oparbejder store budgetunderskud.