Vitamindrikke gør os ikke sundere

16x9

Vitamindrikke har overhovedet ingen betydning for sundheden, siger ekspert

Salget af vitaminberigede læskedrikke går rigtig godt herhjemme. Faktisk omkring 30 gange så godt, som da de blev introduceret på det danske marked for tre år siden, vurderer drikkevareanalysefirmaet Nielsen.

Men ifølge Lars Ove Dragsted, profes­sor ved Institut for Human Ernæring på Københavns Universitet, er de berigede dråber langt fra noget sundhedsfremmende mirakelmiddel.

"At drikke dem har ikke nogen betydning for folkesundheden overhovedet. De folk, der får vitaminerne, mangler dem ikke, så derfor ryger de bare ud igen, ligesom hvis du fylder benzin på en allerede fuld tank," siger han.

"Det er et supplement"
Herhjemme er det den svenske producent Vitamin Well, der langer mest vand beriget med eksempelvis C-vitamin, B-12 og D-vitamin over disken til en pris på niveau med sodavand.

"En undersøgelse fra Gartneriernes Afsætningsudvalg viser, at kun 8,7 procent af danskerne får den anbefalende mængde frugt og grønt. Her ser vi Vitamin Well som et supplement til den øvrige kost. Jeg vil understrege, at det er et supplement. Det kan ikke stå alene, og derfor vi anbefaler vi også på etiketterne på flaskerne, at folk spiser varieret og afbalanceret og i øvrigt fører en sund livsstil," siger Peter Madsen, der er Vitamin Wells danske landechef.

Der er signalværdi i vitamindrikke
Ifølge en sociolog Lotte Holm markedsføres vitamindrikke som et sundere alternativ til traditionelle læskedrikke som sodavand, og det rammer lige ind i vores ønske om at leve sundere og samtidig være med på moden.

"Der ligger en signalværdi i dem. Vi føler os mere moderne og sunde, selvom det både er dyrt og et miljømæssigt ressourceproblem at hælde vand på flasker," forklarer Lotte Holm, sociolog ved Fødevareøkonomisk Institut på Københavns Universitet.

"Vi kender ikke de negative konsekvenser"
Hidtil har udvalget af berigede fødevarer været langt større i mange andre europæiske lande end i Danmark. Men nu vil EU's harmoniseringsplan pålægge Danmark at lette adgangen for mere beriget mad og drikke på de danske hylder.

Det tiltag bekymrer forskere på Institut for Human Ernæring, der hellere så, at man tog mere afstand fra vitamineringen af vores mad og drikke.

"Problemet er, erfarer både jeg og andre fagfolk, at vi ikke kender de negative konsekvenser ved at få for mange vitaminer. Der er ikke lavet de undersøgelser, der skal til, og det er et problem," siger Lars Ove Dragsted.

"Så hvis vi endelig skal tale om, at berigede fødevarer har en betydning for sundheden, så er det nærmere, at der kan være risici forbundet," slutter han.