Kun "rigtige" studenter må køre i vogn i år

Fra i år må hverken håndværkere, frisører eller sosu'er køre i åbne vogne

Sommer er lig med eksamenstid, og når de studerende fejrer studenterhuen, sker det ofte med en fælles køretur på ladet af en bil, men i år er det ikke alle, der må gøre det.

Fra i år er de såkaldte studenterkørsler forbeholdt - netop studenter - altså elever, der har bestået gymnasiet eller en tilsvarende uddannelse.

Hverken håndværkere, frisører, sosu-assistenter eller andre, der er færdige med deres uddannelse, må fejre det med fælles-kørsel i lastbil.

I dag blev et hold pædagogiske assistenter færdige med deres uddannelse i Aarhus, og de fejrede det med at køre i åben lastbil i det østjyske.

"Det giver bare noget specielt, når man er færdig," siger Katja Maria Winther Sørensen, der er en del af det nyuddannede hold.

Arrangør: Jeg fatter det ikke
Problemet er bare - at det er ulovligt.

For huen har den forkerte farve. De er nemlig ikke rigtige studenter.

Ejeren af Jysk Festkørsel, der har 28 lastbiler til festkørsel, forstår ingenting.

"Det er nøjagtig den sammen fest de holder. De har bare forskellige farver på huerne. De kan være røde, gule, grønne, blå og med flag på, men festen er den samme. Der er ingen forskel, så jeg fatter det ikke," siger Flemming Rasmussen.

Men den er god nok. Hidtil har der været forskellig praksis rundt om i politikredsene, men for at gøre det ens, har Rigspolitiet fra i år skåret igennem, for studenterkørsel er studenterkørsel.

Socialdemokrat: Det er snobberi
Politiet skriver nu, at "Studenterkørsel er kørsel i forbindelse med afslutning af en gymnasial uddannelse, det vil sige til: Studentereksamen (stx), Højere forberedelseseksamen (hf), Højere handelseksamen (hhx) og Højere teknisk eksamen (htx). Der kan altså ikke gives tilladelse til studenterkørsel med elever fra andre uddannelser."

I lastbilen i Aarhus synes de, at de regler er urimelige.

"Jeg synes også, at vi skal have lov, for vi har også taget en uddannelse, som vi skal have lov til at komme ud og fejre," siger Anne Høj Kristensen.

Hvis reglerne er sådan, så skal de laves om," siger Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, der kalder det uddannelsessnobberi.

"Vi skal ikke danne A- og B-hold i uddannelsessystemet. Det er jeg imod, og det vil jeg tillade mig at kalde uddannelsessnobberi.

De nye retningslinjer kom 30. april - mange, som f.eks. de pædagogiske assistenter fra Aarhus, har bestilt kørsel inden de nye retningslinjer kom, og de får nu alligevel deres festtur.